Ο τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναλαμβάνει Ειδικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Πριν από δύο ημέρες ο κ.Χρυσοχοΐδης είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Ακροδεξιός Εξτρεμισμός στην Εποχή της Πανδημίας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του είχε επισημάνει ότι αντίπαλος της σημερινής Δημοκρατίας είναι «όλος αυτός ο συμφερτός που επιθυμεί να εκφραστεί, να αποκτήσει ηγεσία και να καταλάβει τα κοινοβούλια, όπως επιχείρησε σε πολύ μικρό βαθμό και κλίμακα η Χρυσή Αυγή» αντιτείνοντας ότι «ο πιο ισχυρός παράγοντας αποτροπής είναι οι ίδιοι οι πολίτες».

Στη συζήτηση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ πήραν μέρος η καθηγήτρια του Παντείου Βασιλική Γεωργιάδου, ο διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, και ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.

Το βίντεο από την εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – Η πορεία του 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2019-2021) ως εξωκοινοβουλευτικός συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (2013-2015) της κυβέρνησης Α. Σαμαρά με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ

Υπουργός προστασίας του Πολίτη (2012) της κυβέρνησης Α. Σαμαρά, με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ.
Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (2010 – 2012) της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2009 –2010) της  κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου
Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999 –2003) της κυβέρνησης Κ. Σημίτη
Υφυπουργός Ανάπτυξης & Εμπορίου (1996 –1999) της κυβέρνησης Κ. Σημίτη
Υφυπουργός Εμπορίου (1994 –1996) της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου.

Εκλέχτηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία από το 1989 και σε 6 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Εκλέχτηκε βουλευτής στη Β΄ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ το 2007, το 2009, το 2012.

Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 αναδείχθηκε σε κορυφαίο στέλεχος έως και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, διαγράφηκε τον Ιούλιο του 2019 μετά την αποδοχή και συμμετοχή του στην κυβέρνηση της ΝΔ επί Κυρ. Μητσοτάκη.

Μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (1994-1996)

Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης και στη συνέχεια Προστασίας του Πολίτη συνέδεσε το όνομά του με την εξάρθρωση των τριών μεγαλύτερων τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, τη «17 Νοέμβρη», τον «ΕΛΑ» και τον «Επαναστατικό Αγώνα». Το 2010 διασώθηκε από βόμβα που εστάλη στον ίδιο μέσω ταχυδρομείου στο υπουργείο, από την οποία σκοτώθηκε ο υπασπιστής του.