Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μια κατά παραγγελία δολοφονία από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.   

Η δολοφονία του Παύλου ήταν η αρχή του τέλους για την εγκληματική δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, η οποία δρούσε ανεξέλεγκτα, έχοντας και την πεποίθηση πως πλέον «αρέσουν» σε σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος. Πράγματι, άρεσαν. Μην ξεχνάμε ότι κατάφεραν στις ευρωεκλογές του 2014 να λάβουν 9,39% ήτοι 536.913 ψήφους, με τον σκληρό πυρήνα μάλιστα της οργάνωσης να βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής κράτησης.

Για την Ελλάδα ήταν μεγάλη ντροπή το γεγονός ότι ένα ιδεολογικά νεοναζιστικό και πρακτικά εγκληματικό μόρφωμα εισήλθε στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Άλλωστε, πάντοτε υπήρχε η εκτίμηση, ή και ο φόβος, πως, αν δεν δολοφονούσαν έναν Έλληνα πολίτη, αυτό το τερατούργημα θα μπορούσε να μεγαλώσει εκλογικά ακόμη περισσότερο.

Πριν 11 μήνες ολοκληρώθηκε η δίκη, όπου το Εφετείο –σε μια ιστορική απόφαση– αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ ο σκληρός της πυρήνας οδηγήθηκε στη φυλακή.

Δεν πρέπει, όμως, να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να βγήκε από τον πολιτικό χάρτη, οι ιδέες και κυρίως το μίσος της παραμένουν ισχυρές στην κοινωνία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δημοκρατικός κόσμος: το νεοναζιστικό, εθνικιστικό, ρατσιστικό μίσος που εκφραζόταν από την εγκληματική οργάνωση.

Είδαμε ήδη στις πλατείες των «νεοαγανακτισμένων» αντιεμβολιαστών να αναπτύσσονται μαυροφορεμένα τάγματα, ενώ τα ακροδεξιά και γεμάτα μίσος συνθήματα του 2011 και του 2012 εμπλουτίστηκαν απλώς με κάποια που αφορούσαν τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Ακόμη, και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενεργοποίησαν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά ορισμένων, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων της συντηρητικής παράταξης, μιλώντας για ένα «νέο κίνδυνο που απειλεί το έθνος», αναφερόμενοι προφανώς σε ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Είναι φανερό πως είναι πολύ εύκολο να ξανανάψει η σπίθα της ακροδεξιάς, γιαυτό δεν πρέπει ούτε να ξεχάσουμε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ούτε να υποτιμήσουμε αυτή τη φορά το τέρας. Να μην επιτρέψουμε ξανά στους νεοναζιστές, τους φασίστες και τους «αστούς» (ή και αστείους) ακροδεξιούς να σπείρουν τον σπόρο του μίσους και του διχασμού.

Τάσος Παππάς, δημοσιογράφος