Με την μεταγραφή του Λιονέλ Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι το περασμένο καλοκαίρι, οι επικεφαλής του MLS ήλπιζαν ότι η αίγλη και οι ικανότητες του Αργεντίνου σταρ θα προσέλκυαν περισσότερους φιλάθλους και έσοδα. Εντωμεταξύ, οι Αμερικανοί οπαδοί, πίστευαν ότι το κύρος του Λίο θα συμπαρέσυρε και άλλα ονόματα παγκόσμιας κλάσης να τον μιμηθούν και να ενταχθούν στο πρωτάθλημα.

Σκέφτηκαν ότι αν το MLS ήταν αρκετά καλό για τον… GOAT (όπως πολλοί πιστεύουν μετά και την κατάκτηση του Μουντιάλ), τότε σίγουρα θα ήταν ικανοποιητικό για άλλους μεγάλους σούπερσταρς, από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, που θα ωθούσαν τους παίκτες των ΗΠΑ να βελτιωθούν και κατ’ επέκτασιν, να στελεχώσουν καλύτερα την εθνική τους ομάδα.

Αναμφίβολα, το MLS έχει αποκομίσει αστρονομικά κέρδη από τις πωλήσεις εισιτηρίων, τις τηλεοπτικές συμφωνίες και τις χορηγίες, ενώ η Apple δηλώνει ότι είναι περισσότερο από ικανοποιημένη με τα νούμερα της τηλεθέασης από την άφιξη του Μέσι. Η αξία του franchise της ομάδας φτάνει σήμερα τα 700.000.000 δολάρια, ενώ τα έσοδα της ομάδας έχουν (σχεδόν) διπλασιαστεί καθώς από 55.000.000 δολάρια φτάνουν τα 127.000.000 δολάρια και η Ίντερ Μαϊάμι αποτιμάται ως η τρίτη δύναμη του MLS, σπάζοντας το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, με την αξία του brand να εκτοξεύεται κατά 74%. Η ομάδα του στο Μαϊάμι έχει απολαύσει τεράστιες πληρωμές, με τις τιμές των εισιτηρίων να ανταγωνίζονται μερικές φορές εκείνων της Τέιλορ Σουίφτ, ενώ η ροζ φανέλα του έχει γίνει το πιο περιζήτητο αθλητικό προϊόν στον κόσμο.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μπόμπι Γκος, η… αστερόσκονη του Μέσι, δεν έχει φέρει «βροχή αστεριών» στο MLS. Οι πιο εξέχοντες διεθνείς παίκτες που ακολούθησαν τον Αργεντινό στις ΗΠΑ (και στην Ίντερ Μαϊάμι) είναι οι πρώην συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, Σέρχιο Μπουσκέτς, Τζόρντι Άλμπα και Λουίς Σουάρες. Επίσης, η τετράδα έχει ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό: Έχουν όλοι τους περάσει τα πιο παραγωγικά τους χρόνια και διανύουν τη δύση της καριέρας τους: Ο Σουάρες είναι σχεδόν 37, ο Μέσι 36, ο Μπουσκέτς 35 και ο Άλμπα 34.

«Το MLS δεν χρειαζόταν τον Μέσι για να δελεάσει παλαίμαχους ποδοσφαιριστές σε αναζήτηση μιας γερής μπάζας πριν από τη απόσυρση από την ενεργό δράση. Αυτό το μονοπάτι είχε ήδη ανοίξει πριν πατήσει το πόδι του ο Μέσι στο Μαϊάμι, από διεθνείς όπως θρυλικός αμυντικός της Ιταλίας, Τζόρτζιο Κιελίνι, και ο Ουαλός στράικερ, Γκάρεθ Μπέιλ. Το αμερικανικό πρωτάθλημα δεν θα πρέπει να φιλοδοξεί να γίνει το κατεξοχήν ποδοσφαιρικό καταφύγιο για… αθλητές λίγο πριν κρεμάσουν τα παπούτσια τους, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις μεγάλες μεταγραφικές κινήσεις που φέρνουν τα “πετροδόλαρα” της Σαουδικής Αραβίας» παρατηρεί και προσθέτει πως το ιταλικό δίδυμο της Τορόντο (Λορέντζο Ινσίνιε και Φεντερίκο Μπερναρντέσκι), είναι πολύ χαμηλότερης ισχύος, ενώ και εκείνοι στα 32 και 29 τους έτη, αντίστοιχα, δεν βρίσκονται και στα… ντουζένια τους και αμφότεροι φέρεται να αναζητούν επιστροφή στην Ευρώπη.

«Η ουσία είναι ότι οι περισσότεροι άσοι θέλουν να παίζουν σε διοργανώσεις που αρμόζουν στο ταλέντο τους, και το MLS, ακόμα και με τον Μέσι, απλά δεν είναι πρωτάθλημα τέτοιου επιπέδου. Αν το MLS θέλει να γίνει πραγματικά ανταγωνιστικό, πρέπει να εκμεταλλευθεί την άφιξη του Μέσι και να επενδύσει στην ανύψωση της ποιότητας του αμερικανικού παιχνιδιού. Πρέπει ακόμη να βελτιωθεί το scouting νέων και υποσχόμενων παικτών, ενώ εάν έρθουν και μερικοί ξένοι προπονητές με γνώσεις, παραστάσεις και εμπειρίες, σίγουρα θα ανέβαζαν τα standards» καταλήγει

Διαβάστε ακόμη: