Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το YouTube.

Ο Μενέντεζ επισκέφθηκε Αλεξανδρούπολη και Σπέτσες, με «φόντο» την προειδοποίηση στην Τουρκία για τους S–400

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας βρίσκεται στην Ελλάδα για ιδιωτική επίσκεψη.

Χθες (18/08), απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία να μην προχωρήσει σε νέα προμήθεια S–400 από τη Ρωσία, ενώ, έκανε ειδική αναφορά στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Ο κ. Μενέντεζ βρέθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, ενώ, επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, επισκέφθηκε και τις Σπέτσες.

Μύδροι Μενέντεζ κατά της Τουρκίας για τους S–400: «Παραβιάζει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής»

Η αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ήλθε στον απόηχο του δημοσιεύματος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, το οποίο υποστηρίζει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία, για την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος S–400.

«Οι προθέσεις της Άγκυρας δεν έχουν ξεκαθαρισθεί ακόμη πλήρως, καθώς μένει να επιβεβαιωθεί εάν όντως η Τουρκία σκοπεύει να υπογράψει μία νέα αμυντική σύμβαση με τη Ρωσία», επισημάνθηκε.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να προμηθευθεί μία νέα συστοιχία S–400 παραμένει στο τραπέζι, καθώς προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ρωσική πλευρά.

Αμφότερα τα σενάρια βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετο τον ΓερουσιαστήΡόμπερτ Μενέντεζ, που χαρακτήρισε την προμήθεια επιπλέον S–400 ως «ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων» και καλεί την Τουρκία να απορρίψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο αποκαλεί έναν εγκληματία πολέμου.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S–400, μία παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μία ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που επιβάλλονται από τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων.

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευση στο ΝΑΤΟ, την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της, έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Οιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος, που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Μενέντεζ μέσω επίσημης τοποθέτησης.