Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώληση νέου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επιτροπή καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία.

«Η επιτροπή είναι εκείνη που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων, το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μία τέτοια εξέλιξη».

Ο κ. Μενέντεζ αποκάλεσε εν συνεχεία «απαράδεκτη» την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία «περιλαμβάνει υπερπτήσεις και παραβιάσεις τόσο του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και των χωρικών υδάτων», όπως επεσήμανε.

«Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία άκρως προκλητική συμπεριφορά, παρά το γεγονός ότι αποτελεί κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρέπει να συνεχίσουν την πίεση, προκειμένου να καταστήσουν σαφές ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες», τόνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο έχει αρθεί μερικώς.

Ο Γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έκανε λόγο για μία «αναχρονιστική πραγματικότητα», υπογραμμίζοντας πως «οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε να επέλθει πλήρη άρση του εμπάργκο που θα επιτρέψει στην Κύπρο να εκσυγχρονίσει την άμυνά της και να ενσωματωθεί περαιτέρω αμυντικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ».