Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέφυγε στη χρήση ειδικών συνταγματικών εξουσιών για να προωθήσει το σχέδιό του για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62 μέσω του Κοινοβουλίου.

Η αναθεώρηση των συντάξεων αντιμετωπίστηκε με εκτεταμένες διαμαρτυρίες και απεργίες σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Οι μεταρρυθμίσεις ψηφίστηκαν στη Γερουσία της Γαλλίας το πρωί της Πέμπτης, αλλά επρόκειτο για ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, όπου η έγκρισή τους δεν ήταν εγγυημένη.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική Γερουσία ψήφισε στις 9 Μαρτίου υπέρ της αύξησης της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη, την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, κάτι που έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες και απεργίες σε όλη τη χώρα. Το νομοθετικό σώμα, στο οποίο κυριαρχεί το συντηρητικό κόμμα, είχε υπερψηφίσει το εμβληματικό άρθρο 7 της μεταρρύθμισης για την ηλικία συνταξιοδότησης με 201 ψήφους, έναντι 115 κατά.

Παράλληλα διάφοροι κλάδοι εργαζομένων εξακολουθούν να απεργούν κατά των προτάσεων της κυβέρνησης Μακρόν για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.

Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή των οδοκαθαριστών του Παρισιού που είχε ως αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών να γεμίσουν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Διαβάστε περισσότερα