Σήμερα (26/07), το κοινοβούλιο του Λιβάνου ενέκρινε δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών σιταριού, σε μία χώρα όπου σχηματίζονται καθημερινά μεγάλες ουρές αναμονής μπροστά από τους φούρνους, εν μέσω σοβαρών ελλείψεων σε ψωμί και κάθε είδους αρτοσκεύασμα.
Ο Λίβανος εισάγει το 80% των προμηθειών σιταριού από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κρατικού συνδικάτου εισαγωγών σιταριού· ωστόσο, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η προμήθεια του σίτου «διαταράχθηκε» στον Λίβανο.
Η έκρηξη τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού, από την οποία καταστράφηκαν όλες οι σιταποθήκες που βρίσκονταν εκεί, κατέστησαν ακόμη δυσκολότερες συνθήκες τόσο την εισαγωγή, όσο και την αποθήκευση σιταριού.
Οι φούρνοι προσφέρουν με δελτίο τις ποσότητες του επιδοτούμενου ψωμιού, ενώ, ο Υπουργός Οικονομικών, Αμίν Σαλάμ και οι ιδιοκτήτες των αρτοποιείων, επιρρίπτουν τις ευθύνες η μία πλευρά στην άλλη, σε περίπτωση έλλειψης.
Οι καυγάδες μπροστά από τα αρτοπωλεία αποτελούν συχνό φαινόμενο, πλέον και μάλιστα το πρωί, κάτοικος εισέβαλε σε φούρνο στην Ταλμπάγια του ανατολικού Λιβάνου, αναγκάζοντας τον στρατό να επέμβει, σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης.
Ο Αμίν Σαλάμ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα ορισμένα αρτοπωλεία, ότι αποθηκεύουν επιδοτούμενο αλεύρι ή ότι το χρησιμοποιούν στην παραγωγή μη επιδοτούμενων προϊόντων.
Η τιμή του ψωμιού αυξάνεται τακτικά λόγω της μείωσης της αξίας της λίρας Λιβάνου. Από το 2019, το κράτος της Μέσης Ανατολής πλήττεται από πρωτοφανή οικονομική κρίση. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος «βύθισε» το 80% του πληθυσμού υπό το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.