Το «Σχέδιο Λευκός Δράκος» δηλαδή η χρήση πράσινου υδρογόνου ως καυσίμου σε μεταφορές και  ναυτιλία, ως συμπληρωματικό ή υποκατάστατο φυσικού αερίου στη θέρμανση και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ως πρώτη ύλη σε βιομηχανικές εφαρμογές αλλά και ως καύσιμο σε υδρογονοκίνητα οχήματα κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ολόκληρη την ΕΕ αλλά πλέον μπαίνει δυναμικά και στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας από το 2022.

Το λεγόμενο και πράσινο υδρογόνο, παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και έχει μηδενική εκπομπή άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο πράσινο υδρογόνο ώστε να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Σήμερα, το υδρογόνο βρίσκεται κάτω από το 2% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ ενώ παράγεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από φυσικό αέριο.

Συνεπώς οι δυνατότητες ανάπτυξής του είναι τεράστιες αφού στις Βρυξέλλες υπολογίζουν σε λιγότερο από δέκα χρόνια, στα τέλη του 2030  ή το 2031, το 10% της ενεργειακής κατανάλωσης στους 27 της Ενωσης να προέρχεται από το υδρογόνο, τον αποκαλούμενο και «Λευκό Δράκο».

Ξεκινώντας από τις μεταφορές να τονίσουμε ότι το υδρογόνο, ως «περίσσευμα» φυσικού αερίου και αεριοκίνησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί υβριδικά σε λεωφορεία αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, σε βαρέα οχήματα (νταλίκες, απορριματοφόρα) αλλά και σε Ι.Χ. σε δεύτερη φάση.

ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Στην Ελλάδα, ο Λευκός Δράκος βρίσκεται στα σπάργανα αλλά με προοπτικές ταχύτατης ανάπτυξης γι αυτό υπάρχει ενδιαφέρον από όλους τους ενεργειακούς Ομίλους της χώρας. Σε εξέλιξη είναι το σχέδιο για την παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση με βάση την ηλιακή ενέργεια που θα προέρχεται από φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1800 Μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο του προγράμματος White Dragon, με προϋπολογισμό 2,8 δισ. ευρώ.

Στο έργο, όχι τυχαία, συμμετέχουν οι ΔΕΠΑ, ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή,  ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, Motor Oil, Mytilineos, η πολωνική Solaris, καθώς επίσης το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Δημόκριτος και το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος. Το σχέδιο συντονίζει  η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αφού εκεί θα καταγραφούν τα πρώτα αποτελέσματά του λόγω απολιγνιτοποίησης και επενδύσεων που πρέπει να γίνουν, με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να έχει το πρώτο λόγο στις χρηματοδοτήσεις. Όλες οι τεχνολογίες που εξετάζονται είναι ήδη αναπτυγμένες και όχι σε ερευνητικό στάδιο

Ο «Λευκός Δράκος» της Δυτικής Μακεδονίας  ανταγωνίζεται άλλα τέσσερα αντίστοιχα προγράμματα ευρωπαϊκών χωρών και εταιρειών, αλλά η ελληνική πρόταση, υποστηρίζεται σθεναρά από την Κομισιόν ακριβώς λόγω της μεγάλης παραγωγικής και κοινωνικής μεταστροφής που γίνεται σε Κοζάνη-Πτολεμαίδα και Φλώρινα.

Οι ελληνικές εταιρίες θα  υποβάλουν σε λίγες ημέρες (27 Απριλίου αλλά με πιθανή παράταση) αναλυτικές προτάσεις για τον διαγωνισμό «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» που είναι έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με πέντε διαφορετικά  σχέδια:

α) αποθήκευση, μεταφορά και διανομή,

β) έργα βιώσιμης παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα,

γ) εξοπλισμός μεταφορών οχημάτων βαρέος τύπου,

δ) έργα εφαρμογών υδρογόνου στην ναυτιλία και

ε)  βιομηχανικός εξοπλισμός έργων υδρογόνου και βιομηχανικές εφαρμογές υδρογόνου.

Με το σχέδιο αυτό, η ηλιακή ενέργεια από τα εκτεταμένα φωτοβολταϊκά της περιοχής με τις νέες επενδύσεις που θα γίνουν, θα είναι η βάση για την παραγωγή του πράσινου υδρογόνου που υπολογίζεται ότι θα καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας και ότι πλεονάζει θα διατίθεται σε άλλες περιοχές για διαφορετικές χρήσεις.

Εννοείται ότι του σχεδίου «Λευκός Δράκος Δυτικής Μακεδονίας»  θα προηγηθεί  η προγραμματιζόμενη κατασκευή και λειτουργία τεράστιων φωτοβολταϊκών μονάδων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρολυτών, με επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν έως και τα 4 δισ. ευρώ. Σε πλήρη λειτουργία υπολογίζεται ότι ετησίως θα μπορούν να παραχθούν έως και 16.000 τόνοι πράσινου υδρογόνου από το ενεργειακό αυτό σύστημα.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ «ΛΕΥΚΟ ΔΡΑΚΟ» ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Όπως μας λέει έλληνας οικονομολόγος που βρίσκεται στην Κομισιόν πολλά χρόνια, «εμείς υποστηρίζουμε το Λευκό Δράκο στη Δυτική Μακεδονία και για  πολιτικούς λόγους ώστε να μην υπάρξει ανεργία από την απολιγνιτοποίηση, αλλά και διότι καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της τεχνολογίας υδρογόνου, όπως είναι η παραγωγή, αποθήκευση και  μεταφορά του υδρογόνου μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) προς Ιταλία και μέσω του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ έχουμε εντάξει το έργο, σε πολλά προγράμματα χρηματοδότησης με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου (Hydrogen Europe)».

Αλλά αντιστοίχως και μηχανικοί ενεργειακών-περιβαλλοντικών έργων που ασχολούνται με το πρόγραμμα τονίζουν πως «ο Λευκός Δράκος της Μακεδονίας θα κάνει χρήση ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνω από 1000 Μεγαβάτ που θα εγκατασταθούν στην περιοχή, ενώ θα μπορεί να δώσει σταθερή εγκατεστημένη ισχύ στο δίκτυο. Η αρχική τεχνική ανάλυση έχει γίνει για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1200 Μεγαβάτ, που θα μπορούσε να δώσει 400 -500 MW σταθερής ισχύος στο δίκτυο ως μονάδα βάσης φάσεις σε τρείς ».

Κομβική πάντως  θα είναι και  η χρήση της παραγόμενης θερμότητας (παραπροϊόντος της διαδικασίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο) για τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής, αλλά και επειδή θα καλύπτει το κενό από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Αρκετές  εφαρμογές υδρογόνου καθίστανται σταδιακά βιώσιμες σε εμπορική-οικονομοτεχνική βάση  αλλά όσο μεγαλώνει το  μέγεθος  των εγκατεστημένων μονάδων, θα αφήνουν κέρδη οπότε θα αυξάνονται και θα πληθύνονται και οι εφαρμοσμένες επνδύσεις. Παράλληλα σε πολλές  ευρωπαϊκές χώρες είναι σε τελικό στάδιο εξελικτικές έρευνες  της τεχνολογίας του υδρογόνου, οπότε ο Λευκός Δράκος παύει να είναι …δράκος και γίνεται απόλυτα φιλικός!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.