«Γιατί όλοι οι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας τρέχουν και μάλιστα γρήγορα προς το πράσινο υδρογόνο που αποκαλείται και Λευκός Δράκος; Μήπως είναι μια μόδα που θα περάσει όπως ισχυρίζονται ορισμένοι;» ρώτησα πρόσφατα έναν από τους ελάχιστους «πραγματικούς σοφούς» της ενεργειακής αγοράς.

Τον ονομάζω «πραγματικό σοφό» διότι ο ίδιος δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν εργάζεται σε κάποιο μεγάλο ή μεσαίο ενεργειακό όμιλο της χώρας, ενώ γνωρίζει ακόμη και τις …κλειδαρότρυπες στην ενεργειακή αγορά.

«Μόνο μόδα δεν είναι, κάθε άλλο είναι μία από τις μεγάλες ευκαιρίες του μέλλοντος» μου απάντησε και συνέχισε : «το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και από φυσικό αέριο, έχει μηδενική εκπομπή άνθρακα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στις μεταφορές και τη ναυτιλία, να υποκαταστήσει άλλα καύσιμα στη θέρμανση και στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά ακόμα και πρώτη ύλη σε βιομηχανικές εφαρμογές μπορεί να γίνει, άρα έχει ήδη μπεί δυνατά στο παιχνίδι».

«Ναι αλλά τι λένε οι Βρυξέλλες για αυτό, επειδή οι γραφειοκράτες εκεί, ρυθμίζουν και τις χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα, συμφωνούν;» ξαναρώτησα.

«Υπερθεματίζουν!» ήταν η απάντηση και μου εξήγησε:  «η ΕΕ εδώ και 10-15 χρόνια  έχει επενδύσει πολλά στο πράσινο υδρογόνο ώστε να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Σήμερα, το υδρογόνο βρίσκεται κάτω από το 2% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ ενώ παράγεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από φυσικό αέριο».

«Στη χώρα μας πως θα προχωρήσει το σχέδιο Λευκός Δράκος;» ήταν η τελευταία ερώτηση.

«Εδώ είμαστε ακόμη στα σπάργανα παρόλο που είχαν ξεκινήσει κουβέντες ήδη πριν από σχεδόν 20 χρόνια, στα ΕΛΠΕ αν θυμάμαι καλά. Όμως η αγορά αυτή θα είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη. Υπάρχει το πρότζεκτ για  παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση με βάση την ηλιακή ενέργεια στη Δυτική Μακεδονία. Μόνο από τους συμμετέχοντες καταλαβαίνεις: ΤΕΡΝΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Mytilineos, η πολωνική Solaris και ο Δημόκριτος. Πιστεύω πως αυτό το πρόγραμμα έχει μέλλον!» παρατήρησε.

Εμείς θα επανέλθουμε αναλυτικά επί του θέματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.