Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να ποντάρει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο υδρογόνο και θα ιδρύσει μια νέα εταιρεία για την παραγωγή καυσίμου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το κρατικό ταμείο πλούτου, υπό την προεδρία του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει δημιουργήσει μια εταιρεία με την ονομασία Energy Solutions για να χρηματοδοτήσει τη λεγόμενη παραγωγή πράσινης ενέργειας από υδρογόνο, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.
Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων αναμένει ότι η εταιρεία θα επενδύσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια, είπαν οι άνθρωποι, αν και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ανάλογα με τη ζήτηση για υδρογόνο και τον επενδυτικό του αγωγό. Ορισμένες επενδύσεις θα γίνουν με τον κρατικό παραγωγό πετρελαίου Saudi Aramco, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η νεοσύστατη εταιρεία, της οποίας αναμένεται να ηγηθεί ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Thyssenkrupp Uhde Cord Landsmann, θα μπορούσε να ανακοινωθεί επίσημα ήδη από αυτόν τον μήνα, δήλωσαν οι άνθρωποι. Θα ελέγχεται και θα χρηματοδοτείται από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, τον ισχυρό κρατικό επενδυτή που κινεί πολλές από τις προσπάθειες οικονομικής διαφοροποίησης της Σαουδικής Αραβίας.
Η Σαουδική Αραβία στοχεύει να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδρογόνου στον κόσμο -ένα καύσιμο που καίγεται χωρίς να απελευθερώνει άνθρακα- καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τις πωλήσεις πετρελαίου, παραμένοντας ταυτόχρονα παγκόσμιος προμηθευτής ενέργειας.
Η «πράσινη» ποικιλία του καυσίμου παρασκευάζεται μόνο από νερό και ανανεώσιμη ενέργεια και αποτελεί μια ελκυστική λύση για τις χώρες που θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές από ενεργοβόρες βιομηχανίες που δεν μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν με ηλεκτρική ενέργεια, όπως η μεταλλουργία και η αεροπορία.
Ωστόσο, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου είναι εξαιρετικά δαπανηρή και οι πολέμιοί της επισημαίνουν το τεράστιο κόστος και τον χρόνο που απαιτούνται για την κατασκευή υποδομών στις χώρες εισαγωγής. Είναι επίσης δύσκολο να μεταφερθεί με ασφάλεια. Συνεπώς, λίγοι δυνητικοί αγοραστές είναι πρόθυμοι να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την παραλαβή του καυσίμου και πολλά προγραμματισμένα έργα έχουν σταματήσει ως αποτέλεσμα
Η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί ένα από τα λίγα έργα πράσινου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας στον κόσμο που έχουν ξεκινήσει την κατασκευή τους. Ένας από τους μετοχικούς εταίρους του έργου ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφώνησε να αγοράσει ολόκληρη την παραγωγή του, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για τα σχέδια. Η Aramco έχει δηλώσει ότι θέλει να επενδύσει στην παραγωγή μπλε υδρογόνου, το οποίο παράγεται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων με τις εκπομπές από τη διαδικασία να συλλαμβάνονται και να αποθηκεύονται για να μην καταλήγουν στην ατμόσφαιρα.
Καθώς οι κυβερνήσεις και οι βιομηχανίες αναζητούν λιγότερο ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις για τους υδρογονάνθρακες, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο δεν θέλει να παραχωρήσει την αναπτυσσόμενη επιχείρηση υδρογόνου στην Κίνα, την Ευρώπη ή την Αυστραλία και να χάσει μια δυνητικά τεράστια πηγή εσόδων
Η Σαουδική Αραβία θέλει να παρέχει το 15% της παραγωγής μπλε υδρογόνου παγκοσμίως, εκτός από τις επενδύσεις στο πράσινο υδρογόνο, δήλωσε τον Φεβρουάριο ο διοικητής της PIF και πρόεδρος της Aramco, Yasir Al Rumayyan.