Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει πως δεν έχει εχθρικές προθέσεις απέναντι στη Βόρεια Κορέα και εξακολουθεί να επιδιώκει τον διπλωματικό διάλογο με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με σημερινή (09/09) τοποθέτηση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν–Πιέρ από το “Air Force One”.

Στη συνέχεια, τόνισε πως «είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα έχει διακηρύξει επισήμως το “δικαίωμά” της να προχωρά σε πυρηνικές επιθέσεις προληπτικού χαρακτήρα ώστε να υπερασπισθεί την επικράτειά της, διά νόμου», ο οποίος –σύμφωνα με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν– καθιστά «μη αναστρέψιμη» την ανάδειξη της χώρας ως «πυρηνικής δύναμης» και απαγορεύει τις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση.

Βόρεια Κορέα: «Όχι» στην πρόταση της Νότιας Κορέας για βοήθεια με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση

«Κανείς δεν ανταλλάσσει το μέλλον του, με καλαμποκογκοφρέτες», τόνισε η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Βόρεια Κορέα απέρριψε στις 19/08 την πρόταση της Νότιας Κορέας για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση, διά στόματος της αδελφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Θα ήταν καλύτερο για την εικόνα του να κλείσει το στόμα, αντί να λέει ανοησίες, αφού δεν είχε τίποτε καλύτερο να πει», σχολίασε η Κιμ Γιο Γιονγκ για τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, σε επίσημο ανακοινωθέν που μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο, KCNA.

«Όταν σκεφτόμαστε ότι το σχέδιο για τη σύναψη μίας “οικονομικής συνεργασίας” ενάντια στην τιμή και τα πυρηνικά μας όπλα αποτελεί το μεγάλο όνειρο, την ελπίδα και το σχέδιο του Γιούν, κατανοούμε ότι είναι πραγματικά αφελής και ανόητος», επεσήμανε αρχικά.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα καθίσουμε απέναντί του», προσέθεσε η Κιμ Γιο Γιόνγκ, προτού κατηγορήσει τη Νότια Κορέα ότι ανακυκλώνει προτάσεις που έχει ήδη απορρίψει η Βόρεια Κορέα.

Ο Πρόεδρος της Νότιας ΚορέαςΓιουν Σουκ Γελ, πρότεινε προσφάτως στην Πιονγκγιάνγκ ένα σχέδιο βοήθειας στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας και των υποδομών, με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Το γραφείο του Νοτιοκορεάτη Προέδρου εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για τις «προσβλητικές» δηλώσεις της Κιμ Γιο Γιονγκ, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πρόταση της Σεούλ εξακολουθεί να ισχύει.

Διαβάστε ακόμη: