Όπως ήταν αναμενόμενο, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ρωτήθηκε χθες, κατά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της τράπεζας, για την επενδυτική βαθμίδα και την εκτίμησή του για το πότε την αναμένει.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, αναμένεται να ανακτηθεί το δεύτερο 6μηνο του 2023.

«Η πρόοδος της χώρας αλλά και του τραπεζικού συστήματος στηρίζουν προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα οφέλη για τις τράπεζες θα είναι σημαντικά κυρίως στην μείωση του κόστους έκδοσης ομολόγων στο πλαίσιο των απαιτήσεων των MREL».

Σχετικά τώρα με την εμφάνιση νέων προβληματικών δανείων, η τράπεζα αναμένει το 2023 νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ, με πιο ευαίσθητο κομμάτι τα στεγαστικά και αυτά σε ένα ποσοστό.

Εφεξής και μέχρι το 2025 δεν θα προχωρήσει σε κάποια νέα συναλλαγή μείωσης των NPEs.

Για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει η Eurobank το ποσό που είχε προϋπολογιστεί το 2023 για τη διανομή μερίσματος.

Το σχετικό αίτημα της Eurobank έχει εγκρίνει ο SSM και η πρόταση της Τράπεζας στο ΤΧΣ θα υποβληθεί στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Από το επόμενο έτος και μετά, η Διοίκηση της Eurobank στοχεύει στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Σήμερα η DBRS για την επενδυτική βαθμίδα

Παράλληλα, αρχίζει ουσιαστικά σήμερα ο χορός των αποφάσεων των οίκων αξιολόγησης, για την επαναφορά της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Η DBRS πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στην ημέρα την απόφασή της, με την οποία ή θα μας αναβαθμίσει και αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις ή θα μας κρατήσει ένα σκαλί πιο κάτω, έστω και μετ’ επαίνων και κάποιων επιφυλάξεων.

Η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα αποτελεί ορόσημο για την οικονομία, πράγμα το οποίο απώλεσε το 2010.

Η Fitch κατατάσσει την Ελλάδα δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, με τη Moody’s να αξιολογεί τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, τρεις βαθμίδες από την επενδυτική.

Η επενδυτική βαθμίδα αρκεί να έρθει από έναν από τους τέσσερις οίκους, Fitch, S&P, Moody’s ή DBRS Morningstar, τους οποίους έχει ως επιλέξιμους το Ευρωσύστημα στις προγραμματισμένες αξιολογήσεις αλλά ενδεχομένως και σε έκτακτη αν κρίνουν οι οίκοι ότι χρειάζεται.

Ακολουθεί σε λίγες ημέρες, στις 17 Μαρτίου, ακολουθεί η Moody’ s και στις 19 Απριλίου η S&P.

Διαβάστε περισσότερα