Συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, γεγονός το οποίο γνωστοποιήθηκε σε κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλικαγιά, στην Άγκυρα.

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται η συμφωνία των δύο χωρών να εργασθούν από κοινού στον αγώνα κατά της διακίνησης μεταναστών, καθώς και ότι αμφότερες οι πλευρές «συμφώνησαν να ενισχύσουν συνολικά τη συνεργασία τους».

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσα σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο κ. Γερλικαγιά παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στην πάταξη της παράνομης διακίνησης και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο κ. Καιρίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον Έβρο, ενώ, στάθηκε ιδιαίτερα στον αριθμό των παράτυπων αναχωρήσεων από τη μικρασιατική ακτή προς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι παραμένουν απολύτως δεσμευμένοι στην επίλυση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης και προχώρησαν στη διερεύνηση επιπλέον μορφών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, εν όψει της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο κ. Καιρίδης προσκάλεσε τον κ. Γερλικαγιά στην Αθήνα και εκείνος αποδέχθηκε την πρόσκληση. Τιμητικό άγημα υποδέχτηκε τον Έλληνα Υπουργό, στο προαύλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν επίσημες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες.

Διαβάστε ακόμη: