Επιτέλους δικαίωση. Από τη λίστα του Taste Atlas δε γινόταν να λείπει ο γύρος. Για την ακρίβεια, ο γύρος μόλις αναδείχθηκε το καλύτερο υλικό παγκοσμίως για σάντουιτς και τυλιχτά, κάτι που σε εμάς μπορεί να μην κάνει εντύπωση, ωστόσο του αξίζει.
Στο Taste Atlas μάλιστα, ο γύρος αναφέρεται ξεκάθαρα ως ελληνικό προϊόν, αφού είναι πολλοί αυτοί που νομίζουν ότι έχει τις ρίζες του στην τουρκική κουζίνα.
“Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα, που αποτελείται από κρέας, όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχαρίσιο κρέας (δημοφιλές σε άλλες χώρες), μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.
Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη gheereezo, που σημαίνει γυρίζω, που αναφέρεται στην κάθετη σούβλα που περιστρέφεται συνεχώς στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά”, αναφέρει επίσημα το Taste Atlas.
Τη 10άδα συμπληρώνουν το λιβανέζικο shawarma, το βιετναμέζικο banh mi thit, το μεξικανικό mulita, το αμερικανικό σάντουιτς Reuben, ένα κουβανέζικο σάντουιτς, το αμερικανικό grilled cheese, Philly Cheesesteak προφανώς από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το περουβιανό butifarra και το mission burrito του Σαν Φρανσίσκο.