Μολονότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ακόμη πολύ δρόμο και πρέπει να καλύψει μεγάλες αρρυθμίες και να κάνει σημαντικές προσαρμογές για να θεωρηθεί μια αγορά που δικαιούται να ανήκει στην ελίτ και στο… Champions League των διεθνών χρηματιστηρίων, δηλαδή να μπει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων και ώριμων αγορών, εντούτοις φαίνεται πως οι διεθνείς οίκοι έχουν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα.

Χθες το βράδυ, ο οίκος FTSE Russell έθεσε το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά εντός του 2025. Μια εξέλιξη εξαιρετικά θετική για όλο το εγχώριο χρηματιστηριακό οικοσύστημα, καθώς – όταν γίνει – θα αναβαθμίσει και θα ανεβάσει μονομιάς όλες τις εισηγμένες αξίες, αλλάζοντας παράλληλα τόσο την ισχύ των επενδυτικών κεφαλαίων που θα εισρέουν, όσο και την ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα επενδύουν πλέον στην ελληνική αγορά.

Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η μοναδική κεφαλαιαγορά εντός Ευρωζώνης που μετά το 2013 που υποβαθμίστηκε, παραμένει στις αναδυόμενες αγορές και όχι στις ανεπτυγμένες.

Βεβαίως, για να ανατραπεί αυτό και να αναβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο στο… Champions League των αγορών, απαιτείται να ενταχθεί και από τους άλλους οίκους (MSCI και S&P Dow Jones Indices) σε καθεστώς παρακολούθησης για διάστημα 12-18 μηνών, ικανοποιώντας τα σχετικά κριτήρια που θέτουν.

Τι επισημαίνει ο οίκος

Όπως σημειώνει ο οίκος FTSE Russell, το ελληνικό χρηματιστήριο πληροί τα κριτήρια ένταξης στις Ανεπτυγμένες Αγορές, με μόνο μία εξαίρεση. Ειδικότερα,

  • Πληροί τα 22 κριτήρια ποιότητας του FTSE
  • Την ελάχιστη κεφαλαιοποίηση σε ελεύθερη διασπορά και το κριτήριο για τον ελάχιστο αριθμό μετοχών με την απαιτούμενη κεφαλαιοποίηση (σ.σ.: χρειάζονται τουλάχιστον πέντε μετοχές) και
  • Έχει κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν που εντάσσεται στην υψηλή κατηγορία με βάση τα κριτήρια του FTSE.

Το μοναδικό κριτήριο που δεν εκπληρώνεται σήμερα αφορά τη βαθμολογία του ελληνικού χρέους.

Παρ’ ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμισθεί στην επενδυτική κατηγορία από δύο μεγάλους οίκους αξιολόγησης, όπως οι Standard and Poor’s και Fitch, ο FTSE λαμβάνει υπόψη τη χαμηλότερη βαθμολογία για το χρέος, την οποία δίνει η Moody’s και βάσει αυτής κατατάσσει το ελληνικό χρέος στην «κερδοσκοπική» (speculative) και όχι στην επενδυτική κατηγορία.

Έτσι, το ελάχιστο που απαιτείται είναι να αναβαθμίσει την Ελλάδα και η Moody’s με προοπτική (outlook) που δεν θα είναι αρνητική.

Θυμίζουμε πως η επόμενη αξιολόγηση από τη Moody’s όπου ίσως δοθεί η επενδυτική βαθμίδα, είναι προγραμματισμένη τον Μάρτιο του 2025, ενώ τον ίδιο μήνα θα επανέλθει και ο οίκος FTSE με ενδιάμεση αξιολόγηση για το ελληνικό χρηματιστήριο.

To 70% των funds έχει μπούσουλα τον MSCI

Η επάνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου στην πρώτη κατηγορία των διεθνών αγορών, εκεί όπου βρίσκονται τα χρηματιστήρια των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, είναι το κεντρικό στοίχημα της αγοράς εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Και τούτο διότι μια μετάβαση στην ελίτ των αγορών, θα αλλάξει σταδιακά όλο το status quo.

Το ελληνικό χρηματιστήριο λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI της Morgan Stanley, τον S&P Dow Jones Indices και τον FTSE Russell. Κάθε ένας εξ αυτών,θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές.

Τον περασμένο Ιούλιο ο οίκος Morgan Stanley Capital International δεν δικαίωσε τις προσδοκίες για ένταξη της ελληνικής αγοράς σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση και αυτός είναι και ένας εκ των λόγων που η αγορά έχει «κάτσει» μετά τις ευρωεκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 70% των funds ακολουθούν τους δείκτες MSCI, καθιστώντας την αναβάθμιση τον συγκεκριμένο οίκο κρίσιμο παράγοντα στην αξιολόγηση των κριτηρίων για τη μετάβαση του χρηματιστηρίου σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών.

Ο MSCI είναι ο σημαντικότερος δείκτης, καθώς έχει ενεργητικό 12 τρισ. δολάρια, ενώ τον παρακολουθούν οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι και δίνει «γραμμή» στα σοβαρότερα χαρτοφυλάκια.

Από το ζενίθ του 2001, στο ναδίρ του 2013

Το ελληνικό χρηματιστήριο αναβαθμίστηκε στις ανεπτυγμένες αγορές το 2001, όμως τον Ιούνιο του 2013 το Χ.Α. έγινε η πρώτη και μοναδική έως τώρα αγορά στην ιστορία της MSCI (από το 1987), που υποβαθμίσθηκε από τον οίκο από την κατηγορία της ανεπτυγμένης αγοράς σε αυτήν της αναδυόμενης. Έκτοτε, παραμένει στη «δεύτερη» κατηγορία των αγορών.

H ελληνική αγορά από τότε που υποβαθμίστηκε στις αναδυόμενες, έχασε την επαφή της με το διεθνές κλίμα.

Η υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς σήμανε και αποκλεισμό από το μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής «πίτας», που επενδύει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα μεγέθους, ποιότητας και βαθμολογίας.

Πολλά funds λόγω καταστατικού απέσυραν την έκθεσή τους σε αναδυόμενες αγορές, ενώ και μεγάλα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία Ολλανδίας, Νορβηγίας και άλλων χωρών, δεν επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές.

Από τότε η ελληνική αγορά άρχισε να χάνει σταδιακά θέσεις μετοχών σε κυρίαρχους διεθνείς δείκτες, που λειτουργούν ως επενδυτικός μπούσουλας.

Μειώθηκε η διεθνής υπόσταση της ελληνικής αγοράς, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια η μειωμένη συμμετοχή της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες Morgan Stanley Capital International (MSCI).

Η επάνοδος του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές είναι ένα στοίχημα μεγάλης σημασίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, που έχασε, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, τη θέση του στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών.

Αποτέλεσμα αυτού είναι από το 2013 και εντεύθεν, το Χ.Α. αντλεί κεφάλαια μόνο από τη μικρή δεξαμενή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και των hedge funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη συναλλακτική δραστηριότητα και το βάθος της αγοράς.

Στις ανεπτυγμένες αγορές το υπό διαχείριση ενεργητικό αγγίζει τα 52 τρισ. δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές.

Παράλληλα, τα λεγόμενα «παθητικά» επενδυτικά σχήματα, όπως ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία κ.λπ., επενδύουν κατά περίπου 88% στις ώριμες και μόλις 12% στις αναπτυσσόμενες.

Κ. Χατζηδάκης: Εξαιρετική είδηση για την Ελλάδα

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η αναβάθμιση της κατάταξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με στόχο την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από τον οίκο FTSE Russell είναι μια εξαιρετική είδηση για την Ελλάδα. Είναι αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων στην οικονομία, των θετικών προοπτικών που διανοίγονται αλλά και των συγκεκριμένων επιτυχημένων κινήσεων της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, την εισαγωγή των μετοχών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την πώληση μετοχών της Helleniq Energy. Και κυρίως – λόγω μεγέθους και ειδικού βάρους των τραπεζών στην οικονομία – την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες αλλά και τις εξελίξεις σε σχέση με τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο οδεύει προς την ένταξη στις κορυφαίες κεφαλαιαγορές του κόσμου. Και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω εισαγωγή κεφαλαίων στη χώρα, βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, παραγωγικές επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη: