Στη λίστα παρακολούθησης, για πιθανή αναταξινόμηση από το καθεστώς της προηγμένης αναδυόμενης στο αντίστοιχο της ανεπτυγμένης αγοράς, έθεσε ο οίκος FTSE Russell το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην αποψινή ετυμηγορία του για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών.
Η Ελλάδα μπαίνει στη watch list για 12 με 18 μήνες, με στόχο τη μελλοντική αναβάθμισή της στις ανεπτυγμένες (developed) αγορές από τις αναδυόμενες (emerging) που βρίσκεται σήμερα.
Για τον Μάρτιο του 2025 είναι προγραμματισμένο το update σχετικά με την κατάσταση (status) της watch list της Ελλάδας, το οποίο θα παρέχεται ως μέρος της ενδιάμεσης ενημέρωσης του FTSE.
Η ετυμηγορία του FTSE
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Ελλάδα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος της ανεπτυγμένης αγοράς, εντός του πλαισίου ταξινόμησης του FTSE:
- τα 22 κριτήρια ποιότητας των αγορών
- το minimum των απαιτήσεων κεφαλαιοποίησης της αγοράς και του πλήθους των προς επένδυση τίτλων, με βάση τα στοιχεία από το κλείσιμο στις 28 Ιουνίου 2024, και
- έχει βαθμολογία «υψηλό» στο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (GNI) σύμφωνα με τη μέθοδο Atlas.
Η Ελλάδα διατηρεί μία «speculative» (κερδοσκοπική) αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου που έχει δοθεί στη χώρα από τα τρία βασικά credit rating agencies. Παράλληλα, ο FTSE Russell εξηγεί πως απαιτείται αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας βαθμού «investment» (επενδυτική), με προοπτικές (outlook) που δεν βαθμολογούνται ως «αρνητικές» για μια αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές.
Κατά συνέπεια, μετά τις συστάσεις που έλαβε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ταξινόμησης (FTSE Equity Country Classification Advisory Committee) και τη Συμβουλευτική Επιτροπή Πολιτικής (FTSE Russell Policy Advisory Board), το Συμβούλιο Διακυβέρνησης του οίκου αποφάσισε να προσθέσει την Ελλάδα στη watch list, ως μέρος της ετήσιας ανασκόπησης των αγορών μετοχών του Σεπτεμβρίου 2024 για πιθανή αναταξινόμηση, από την κατάσταση της προηγμένης αναδυόμενης σε ανεπτυγμένη αγορά, εντός του πλαισίου ταξινόμησης.
Οι ακόλουθοι δείκτες της λίστας παρακολούθησης που αντικατοπτρίζουν την Ελλάδα ως ανεπτυγμένη αγορά θα είναι διαθέσιμοι από τις 9 Οκτωβρίου:
- FTSE Global All Cap incl Developed Greece Index
- FTSE Developed All Cap incl Greece Index
- FTSE Emerging All Cap ex Greece Index
- FTSE All-World incl Developed Greece Index
- FTSE Developed incl Greece Index
- FTSE Emerging ex Greece Index
Μακρύς ο δρόμος προς την αναβάθμιση
Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από όλους σχεδόν τους οίκους αξιολόγησης, με εξαίρεση τη Moody’s, η κατάταξη στις ανεπτυγμένες αγορές χαρακτηρίζεται ως χρονοβόρα και δύσκολη.
Κι αυτό διότι ακόμη και με την ένταξη σε watch list, ο «δρόμος» προς την αναβάθμιση είναι μακρύς. Δε θεωρείται δεδομένο ότι θα ικανοποιηθούν σε «βάθος» 18 μηνών, δηλαδή με ορίζοντα το 2026, όλα τα κριτήρια που θέτουν οι οίκοι, οι οποίοι από την πλευρά τους, σε διαβούλευση με μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, θα δώσουν το τελικό «πράσινο φως» για τη μετάταξη.
Η Αθήνα ικανοποιεί τα προαπαιτούμενα σχετικά με την επενδύσιμη κεφαλαιοποίηση (investable market cap), την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), καθώς και όλα τα υπόλοιπα ποιοτικά κριτήρια των αγορών. Βασικό κριτήριο που πρέπει να πληροί το Χ.Α. είναι ο αριθμός των εισηγμένων (απαιτούνται τουλάχιστον 5) με ελάχιστη κεφαλαιοποίηση ελεύθερης διασποράς άνω των 3 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο οίκος αξιολόγησης S&P DJI (Dow Jones Indices) περιέλαβε το Χρηματιστήριο στη watch list του 2025, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις αναδυόμενες αγορές από το 2013, έχοντας υποβαθμιστεί από τις ανεπτυγμένες μετά την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας.
Πέραν του FTSE Russell και του S&P DJI που προαναφέρθηκαν, οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης που αποφασίζουν για την κατάταξη των χρηματιστηρίων είναι ο MSCI και ο Stoxx (STOXX World All Cap και STOXX Europe).
Στην περίπτωση του FTSE Russell, χρησιμοποιώντας μια σειρά κριτηρίων που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους διεθνείς επενδυτές, ο οίκος διενεργεί ετήσια επανεξέταση όλων των αγορών που περιλαμβάνονται στους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς του και τις κατατάσσει ως ανεπτυγμένες, προηγμένες αναδυόμενες, δευτερεύουσες αναδυόμενες ή συνοριακές.