Η Τουρκία προσέλαβε μια δικηγορική εταιρεία με έδρα την Ουάσιγκτον για να ασκήσει πίεση ώστε να επανενταχθεί η χώρα στο αμερικανικό πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθουμένου F-35, αφού η συμμετοχή της σ’ αυτό ανεστάλη επειδή αγόρασε ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η συμφωνία με την εταιρία φαίνεται από συμβόλαιο το οποίο κατατέθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρει το Reuters.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 «αόρατα» μαχητικά και κατασκεύαζε εξαρτήματα για την παραγωγή τους, όμως αποβλήθηκε από το πρόγραμμα το 2019 όταν αγόρασε τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, για τα οποία η Ουάσιγκτον τονίζει πως απειλούν τα F-35.

Τώρα, επί κυβέρνησης Μπάιντεν, η Τουρκία προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter με ένα συμβόλαιο έξι μηνών ύψους 750.000 δολαρίων,

η ισχύς του οποίου αρχίζει αυτόν τον μήνα, για να της προσφέρει «συμβουλές στρατηγικής και πρόσβασης» στις αρχές των ΗΠΑ .

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η αποβολή της από τον πρόγραμμα ήταν άδικη και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως ελπίζει σε θετικές εξελίξεις υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

 

Το συμβόλαιο υπογράφηκε με την εταιρεία SSTED Defence Industry Tecnologies, που έχει έδρα την Άγκυρα και ανήκει στην Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), την κύρια τουρκική αρχή που είναι αρμόδια για την αμυντική βιομηχανία.
Η Arnold & Porter θα «συμβουλεύει σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν η SSB και οι τούρκοι εργολάβοι για να παραμείνουν μέσα στο πλαίσιο του Κοινού Προγράμματος Μαχητικού (Joint Strike Fighter Program) λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους υφιστάμενους πολύπλοκούς γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες», αναφέρεται στο συμβόλαιο.