Ο πρώην συνεργάτης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, ορκίσθηκε σήμερα και έλαβε ρωσικό διαβατήριο, σύμφωνα με τον νομικό του εκπρόσωπο, Ανατόλι Κουτσερένα. Η σύζυγος του Σνόουντεν είναι, επίσης, πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών και βρίσκεται «στο στάδιο υποβολής αίτησης για να πάρει ρωσικό διαβατήριο».

Την 26η Σεπτεμβρίου, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου το διάταγμα με την υπογραφή του Προέδρου της Ρωσίας, μέσω του οποίου απένειμε τη ρωσική υπηκοότητα στον Σνόουντεν και 71 ακόμη άτομα. Σε περίπτωση επιστροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται για διενέργεια κατασκοπείας και υπεξαίρεση κρατικής ιδιοκτησίας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολυετή κάθειρξη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αναφέρει ότι η υπηκοότητα δόθηκε στον Σνόουντεν, ύστερα από δική του παράκληση.

Ο Σνοόυντεν διαμένει στη Ρωσία, από το 2013. Στις Ηνωμένες Πολιτείεςκατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών αναφορικά με τα προγράμματα παρακολούθησης Αμερικανών και άλλης εθνικότητας πολιτών, της NSA.

Ο Σνόουντεν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1.7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Το 2015, η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Αμερικανός τέως ΠρόεδροςΝτόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν ως «κατάσκοπο», ζητώντας την έκδοσή του από τη Ρωσία. Το 2016, ο Σνόουντεν είχε αναφέρει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον όρο «μία δίκαιας δίκης», ζητώντας από τον τότε ΠρόεδροΜπαράκ Ομπάμα να τού αποδοθεί χάρη.

Διαβάστε ακόμη: