Ο Γιώργος Μώρης δεν φανταζόταν ότι ο διορισμός του ως δασκάλου στη Σαντορίνη θα τον ανάγκαζε να κοιμηθεί στο αυτοκίνητό του, να μείνει στον καναπέ ενός συναδέλφου ή να περάσει τη νύχτα στις άδειες αίθουσες του σχολείου.

Καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Σαντορίνη προτιμούν να τα νοικιάζουν σε τουρίστες, μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, για να βγάζουν περισσότερα, δάσκαλοι και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι δυσκολεύονται να βρουν στέγη σε κάποια λογική τιμή.

Μάλιστα, όπως εξιστορεί μιλώντας στους Financial Times ο Μώρης, κάποια στιγμή βρήκε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αντί 20 ευρώ τη βραδιά, κάτι που για τα δεδομένα της Σαντορίνης, έμοιαζε με θαύμα.

Όμως, υπήρχε ένα πρόβλημα: Εάν ο ιδιοκτήτης έβρισκε άλλο πελάτη που να πληρώνει περισσότερα, θα έπρεπε να αδειάσει το δωμάτιο, ακόμα στη μέση της νύχτας.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τη Σαντορίνη, καθώς το Airbnb προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στην αγορά στέγης στα ελληνικά νησιά, στην Πράγα, στη Λισαβόνα και στις ιστορικές ιταλικές πόλεις.

Στη Σαντορίνη, οι δάσκαλοι που φτάνουν κάθε Σεπτέμβριο συνήθως αναγκάζονται να περάσουν τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς σε ξενοδοχεία μέχρι να τελειώσει η τουριστική περίοδος.

Ως αποτέλεσμα, το κόστος στέγασης συχνά υπερβαίνει τους μισθούς τους, καθώς οι μηνιαίες αποδοχές των νέων εκπαιδευτικών συνήθως δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Στην Ίο, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν δωμάτια για τους πυροσβέστες, τους λιμενικούς και τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους που στέλνονται στο νησί για το καλοκαίρι.

Φέτος, ένας πυροσβέστης έμεινε στο μουσείο και ένας λιμενικός σε ένα δωμάτιο πλάι στο ελικοδρόμιο του νησιού.

Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν δάσκαλοι και γιατροί στα ελληνικά νησιά, απασχολούν και τους φοιτητές σε ιταλικές πόλεις όπως το Μιλάνο, η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Μπολόνια και το Τορίνο.

Καθώς η κρίση επιδεινώνεται, οι εκκλήσεις για παρεμβάσεις των αρχών αυξάνονται, τονίζουν οι Financial Times.

Στην Ιταλία, τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ποσοστώσεις στον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ή ένα σύστημα αδειών που να επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε τουρίστες για ένα καθορισμένο διάστημα, πριν αυτά επιστρέψουν στην αγορά μακροπρόθεσμων κατοικιών.

Η Φλωρεντία σκοπεύει να προσφέρει φορολογικά κίνητρα για να ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να νοικιάζουν σπίτια σε μακροχρόνιους κατοίκους.

Πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη έχουν θέσει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, αλλά η επιβολή τους αποδεικνύεται δύσκολη.

Στην Ελλάδα, εξετάζονται περιορισμοί που θα στοχεύουν στους ιδιοκτήτες οι οποίοι διαθέτουν πολλαπλές κατοικίες για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Διαβάστε ακόμη: