«Ζούμε μια κατάσταση που μοιάζει με αυτήν ενός πολέμου. Δεν έχουμε αρκετά κρεβάτια -στο εθνικό σύστημα υγείας, στον ιδιωτικό ή τον κοινωνικό τομέα- για να αντιμετωπίσουμε μια άνοδο της επιδημίας κατά 13.000 με 14.000 νέα κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο γιατρός Όσκαρ Γκάσπαρ.

Τα ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρές, μερικές φορές για ώρες, περιμένοντας να βρεθούν κλίνες για τους ασθενείς στα νοσοκομεία. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πληρότητα 88% και οι μονάδες ενδιάμεσης φροντίδας 91%, δήλωσε ο υπουργός ΥγείαςΑντόνιο Λασέρντα Σάλες.

Οι δηλώσεις αυτές από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής δείχνουν με ωμό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας της χώρας. Η πίεση στο σύστημα υγείας ωθεί προς τα πάνω τον αριθμό των θανάτων που δεν οφείλονται στην COVID-19, δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Αυτοί έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους από τότε που άρχισαν τα αρνητικά ρεκόρ, σε 491 χθες Πέμπτη, με τον αριθμό αυτόν να ξεπερνά τον μέσο όρο των περίπου 400 θανάτων ημερησίως τον Ιανουάριο. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει μόλις πάνω από 1.000 κλίνες -περίπου το 10% των ικανοτήτων τους- για ασθενείς του δημόσιου συστήματος υγείας με COVID-19 ή όχι μετά το αίτημα που τους απηύθυνε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο. Οι υπόλοιπες κλίνες των νοσοκομείων έχουν σχεδόν καλυφθεί από ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η Πορτογαλία βρίσκεται σε lockdown από τις 15 Ιανουαρίου, με τις επιχειρήσεις που δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους να είναι κλειστές και τον περισσότερο κόσμο να βρίσκεται περιορισμένος στο σπίτι του.