Οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν την Τρίτη, ενισχυμένες από τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2024, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια σειρά από οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα που θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στο χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων.

Η τιμή spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 13% το 2023, την πρώτη ετήσια άνοδό του από το 2020.

Την Τρίτη σημείωσε άνοδο 0,6% στα 2.074,40 δολάρια ανά ουγγιά στις 1025 GMT. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ σημείωσε επίσης άνοδο 0,6%, στα 2.084,00 δολάρια ανά ουγγιά.

«Οι αγορές ξεκινούν τη χρονιά με την πεποίθηση ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τιμές του χρυσού είναι υψηλότερες», δήλωσε ο Ricardo Evangelista, ανώτερος αναλυτής στην ActivTrades.

«Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται και η οικονομική δραστηριότητα επίσης θα επιβραδυνθεί, τότε αυτό το σενάριο θα ήταν πολύ ευνοϊκό για τον χρυσό και θα μπορούσαμε να δούμε ισχυρά κέρδη το 2024 με τις αποδόσεις των ομολόγων να μειώνονται περαιτέρω και το δολάριο επίσης να αμβλύνεται».

Οι αγορές τώρα τιμολογούν με πιθανότητα 86% για μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού χωρίς απόδοση.

Το ενδιαφέρον της αγοράς αυτή την εβδομάδα είναι στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, που αναμένεται να δημοσιευτούν την Πέμπτη. Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων Δεκεμβρίου που λήγουν την Παρασκευή θα παρακολουθούνται επίσης με ενδιαφέρον.

«Υπήρξε μια αλλαγή τάση στη συνεδρίαση της FOMC τον Δεκέμβριο, επομένως οι έμποροι θα εξετάσουν εξονυχιστικά για πολύ περισσότερη σαφήνεια σχετικά με αυτή την κλίση, ειδικά για το τι προσέχουν οι αξιωματούχοι της Fed», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς για την Ασία-Ειρηνικό. στον OANDA.

Διαβάστε ακόμη: