Έτοιμος να βάλει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα έργο πυρηνικού σταθμού νέας γενιάς που κατασκευάζεται στο Γουαϊόμινγκ για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των ΗΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια δήλωσε ο Bill Gates.

Η TerraPower LLC, μια νεοσύστατη επιχείρηση που ίδρυσε ο Gates, έθεσε τα θεμέλια για την κατασκευή του πρώτου εμπορικού αντιδραστήρα της την περασμένη εβδομάδα στο Γουαϊόμινγκ, όπου ένας σταθμός άνθρακα κλείνει, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft Corp. στην εκπομπή Face the Nation του CBS. Η TerraPower διερευνά απλούστερους και φθηνότερους αντιδραστήρες από το 2008 και αναμένει να ολοκληρώσει τον νέο αντιδραστήρα το 2030.

«Έβαλα πάνω από ένα δισεκατομμύριο και θα βάλω άλλα δισεκατομμύρια», δήλωσε ο Gates, ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Το εργοστάσιο της TerraPower, το οποίο έχει την υποστήριξη του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, αναμενόταν αρχικά να λειτουργήσει το 2028. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να βασίζεται σε καύσιμα από τη Ρωσία, κάτι που είναι δεν είναι αποδεκτό τώρα, δήλωσε ο Gates στην εκπομπή Fareed Zakaria GPS του CNN.

Ο σχεδιασμός του αντιδραστήρα χρησιμοποιεί υγρό νάτριο ως ψυκτικό μέσο αντί για νερό και περιλαμβάνει λιωμένο αλάτι που μπορεί να αποθηκεύσει θερμότητα για να ενισχύσει την παραγωγή του. Η TerraPower σχεδιάζει να προμηθεύεται καύσιμα για τον αντιδραστήρα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, δήλωσε ο Gates.

«Ο άνθρακας έχει ξεπεραστεί από το φυσικό αέριο», είπε ο Gates στο CNN. «Και έτσι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανταγωνιστούμε αποτελεσματικά το φυσικό αέριο».

Η πυρηνική ενέργεια χωρίς άνθρακα θεωρείται όλο και περισσότερο ως βασικό μέρος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και περισσότερες εταιρείες προωθούν μικρότερους αντιδραστήρες. Πέρυσι, 25 έθνη στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP28 στο Ντουμπάι δήλωσαν τη φιλοδοξία να τριπλασιάσουν την πυρηνική ικανότητα, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Διαβάστε ακόμη