Ο αστροναύτης του Apollo 8 Bill Anders, ο οποίος τράβηξε μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του διαστήματος, πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το μικρό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε έπεσε στη θάλασσα βόρεια του Σιάτλ στην Ουάσιγκτον.
Ο γιος του Άντερς, Γκρεγκ, επιβεβαίωσε ότι ο πατέρας του οδηγούσε το μικρό αεροπλάνο και ότι η σορός του ανασύρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

“Η οικογένεια είναι συντετριμμένη. Ήταν ένας σπουδαίος πιλότος. Θα μας λείψει“, αναφέρεται σε ανακοίνωση της οικογένειας.
Ο Άντερς – ο οποίος ήταν ο πιλότος της σεληνάκατου στην αποστολή Apollo 8 – τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία Earthrise, μια από τις πιο χαρακτηριστικές και εντυπωσιακές εικόνες της Γης από το διάστημα.

Τραβηγμένη την παραμονή των Χριστουγέννων κατά τη διάρκεια της αποστολής του 1968, της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής πτήσης που εγκατέλειψε τη Γη και έφτασε στη Σελήνη, η εικόνα δείχνει τον πλανήτη να ξεπροβάλλει πάνω από τον ορίζοντα της άγονης σεληνιακής επιφάνειας.
Ο Anders την περιέγραψε αργότερα ως την πιο σημαντική συνεισφορά του στο διαστημικό πρόγραμμα.

Αυτή η εικόνα θεωρείται ευρέως ότι αποτέλεσε κίνητρο για το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα και οδήγησε στη δημιουργία της Ημέρας της Γης, μιας ετήσιας εκδήλωσης για την προώθηση του ακτιβισμού και της ευαισθητοποίησης για τη φροντίδα του πλανήτη.

Μιλώντας για τη στιγμή αυτή, ο Anders δήλωσε: “Κάναμε τόσο δρόμο για να εξερευνήσουμε τη Σελήνη και το πιο σημαντικό πράγμα που ανακαλύψαμε ήταν η Γη”.