Οι θαυμαστές αναρωτιούνταν εδώ και καιρό αν η Kourtney Kardashian έχει κάνει πλήρες coming out ως autosexual, αφού κυκλοφόρησε ένα περίεργο  άρθρο στον ιστότοπο της. Η 44χρονη reality star δημοσίευσε ένα άρθρο στο Poosh με τίτλο “Είσαι λίγο πολύ autosexual;” όπου συζητούσε την πιθανότητα όλοι, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας, να βρίσκονται στο φάσμα της αυτοσεξουαλικότητας.

Για όσους δεν γνωρίζετε, ο όρος autosexual αναφέρεται σε άτομα που “αισθάνονται μεγαλύτερη έλξη προς τον εαυτό τους παρά προς τους άλλους και μπορεί να προτιμούν την αυτοικανοποίηση  από το σεξ με σύντροφο.” Η Kourtney και η Casey Tanner, θεραπεύτρια και ιδρύτρια της QueerSexTherapy, το όρισαν ως: “…Ένα χαρακτηριστικό όπου κάποιος ερεθίζεται ερχόμενος σε επαφή με τον δικό του ερωτισμό.” “Ενώ ο αυτοερωτισμος είναι το πιο προφανές παράδειγμα, η αυτοσεξουαλικότητα μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη σεξουαλική συμπεριφορά και να περιλαμβάνει μια λαχτάρα ή επιθυμία για τον εαυτό του”, εξήγησε η Tanner στο άρθρο.

“Μπορεί επίσης να είναι η ικανότητα να ερεθίζετε τον εαυτό σας κοιτάζοντας, οραματιζόμενοι, αγγίζοντας ή μυρίζοντας τον εαυτό σας.” Πρόσθεσε επίσης ότι, όπως οι περισσότερες ταμπέλες, η αυτοσεξουαλικότητα εμφανίζεται και σε ένα φάσμα. “Όπως τα περισσότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, η αυτοσεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα – και οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε αυτό!

Μερικοί μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται ως αποκλειστικά αυτοσεξουαλικοί, οπότε μπορεί να θεωρούν την αυτοσεξουαλικότητα ως τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. “Οι περισσότεροι άνθρωποι, ωστόσο, ενσωματώνουν την αυτοσεξουαλικότητα σε ένα ευρύτερο σεξουαλικό ρεπερτόριο που περιλαμβάνει επίσης την ερεθισμό από το σεξ με σύντροφο”, είπε η Tanner. Στη συνέχεια, το άρθρο παραθέτει μερικά απλά, καθημερινά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να νιώθει έλξη προς τον εαυτό του, όπως το να φοράει σέξι εσώρουχα “ακόμα κι αν ο σύντροφός σου δεν τους δίνει σχεδόν καμία σημασία”, να χτενίζει τα μαλλιά και να βάφεται, ή να πλένεται “με αγάπη”.

“Αν το να νιώθετε σέξι ανεξάρτητα από κάποιον άλλον σας έχει ερεθίσει ποτέ, αυτό είναι αυτοσεξουαλικότητα, και είναι απολύτως φυσιολογικό”, πρόσθεσε η Κardashian. Η Tanner επίσης εξερεύνησε την ιδέα ότι με το να μπορούμε να ερεθίζουμε τον εαυτό μας, μπαίνουμε σε έναν εντελώς διαφορετικό “αισθησιακό χώρο σκέψης”. “Όταν κοιτάμε ή φαντασιωνόμαστε για τον εαυτό μας, είμαστε σε επαφή με το σώμα και τις αισθήσεις μας”, δήλωσε.

“Το να ερεθίζεστε από τον εαυτό σας δεν σημαίνει ότι νομίζετε ότι είστε καλύτεροι από τους άλλους ανθρώπους, ότι είστε εγωιστές ή ότι δεν σας ελκύει ο/η σύντροφός/οι σας. Αντιθέτως, είναι ένα επιπλέον εργαλείο στο οπλοστάσιό σας για να ανάβετε την επιθυμία και το πάθος.” Το άρθρο ολοκληρώθηκε με ένα μήνυμα που προέτρεπε τους αναγνώστες να γίνουν ένα με τον εαυτό τους και κυριολεκτικά να “διασκεδάσουν τον εαυτό τους” χωρίς την πίεση να νιώθουν εγωκεντρικοί ή ναρκισσιστές – προφανώς είναι μια πιο σωματική μορφή αυτοαγάπης.

Αυτοερωτισμός: Αν σας ερεθίζει σεξουαλικά ο εαυτός σας

Ως γνωστόν (πλέον) υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σεξουαλικών τάσεων και προτιμήσεων.

Ένα από αυτά είναι η αποκαλούμενη autosexuality (στα ελληνικά αποδίδεται ως αυτοσεξουαλικότητα ή, ακόμα καλύτερα, αυτοερωτισμός): Δηλαδή το να διεγείρεται κάποιος/ κάποια βλέποντας τον εαυτό τους/ της. Σύμφωνα με τον Μάικλ Άαρον, PhD, ειδικό σε θέματα σεξουαλικότητας στη Νέα Υόρκη και συγγραφέα του Modern Sexuality: The Truth About Sex, δεν πρόκειται για ιδιαίτερα ασυνήθιστη τάση.

Η αυτοσεξουαλικότητα/ αυτοερωτισμός είναι μια μάλλον ομιχλώδης έννοια την οποία επιστήμονες προσπαθούν να προσδιορίσουν και ερευνήσουν εδώ και καιρό, σύμφωνα με τον Λεόν Φ. Σέλτζερ, PhD, σε άρθρο του στο Psychology Today. Είτε μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις είτε για γενικότερο προσανατολισμό, ο όρος αυτός αναφέρεται σε άτομα που έλκονται σεξουαλικά από τον εαυτό τους (και αυτό διαφέρει από τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας).

«Είναι πολύ κοινό κάποιοι να διεγείρονται από τον εαυτό τους (σε διάφορους βαθμούς)» λέει ο Άαρον – με τη συντάκτρια του κειμένου στο refinery29 να γράφει πως και η ίδια το νιώθει κατά καιρούς αυτό, τη στιγμή που άλλοι έλκονται/ διεγείρονται μόνο από τους εαυτούς τους.

Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσει κανείς εάν εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία, κατά τον Σέλτζερ, είναι να εξετάσει τις συνήθειες αυνανισμού του/ της: Εάν φαντασιώνεται τον εαυτό του/ της, τότε ίσως να είναι. Ωστόσο, εάν απλά διεγείρεται κοιτώντας τον εαυτό του/ της στον καθρέφτη σε κάποια φάση που είναι ιδιαίτερα ελκυστικός/ή, ή αν του/ της αρέσει να βλέπει βίντεο με τον εαυτό του/ της να κάνει σεξ με άλλο άτομο, τότε μάλλον δεν πρόκειται για περίπτωση «autosexual»- απλά είναι…συναρπαστικό να βλέπει κανείς τον εαυτό του να κάνει σεξ ή να έχει σέξι εμφάνιση. Βεβαίως, όπως υπογραμμίζεται, εκ των πραγμάτων ο αυνανισμός είναι αυτοερωτική πράξη, ωστόσο το ζήτημα, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, είναι το ποιον φαντασιώνεται κανείς όταν το κάνει.

Διαβάστε ακόμη