Πέραν πάσης αμφιβολίας, η αιφνιδιαστική ρύθμιση της κυβέρνησης σχετικά με την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών, έρχεται να επιλύσει ένα μείζονος σημασίας ζήτημα που βρισκόταν επί μακρόν σε εκκρεμότητα, το οποίο απειλούσε με κρατικοποίηση εκ νέου το τραπεζικό σύστημα, μεταθέτοντας το στο βάθος του χρόνου με ορίζοντα 20ετίας.

Και είναι προφανές πως η ρύθμιση αυτή που έφερε με τροπολογία στη Βουλή ο κ. Ζαββός τυγχάνει της έγκρισης και της αποδοχής τόσο της ΕΚΤ όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος που συνεχίζει να προειδοποιεί για κύμα νέων κόκκινων δανείων ύψους 8-10 δις. στην εποχή της πανδημίας και όχι 3-4 δις. που υποστηρίζουν οι τραπεζίτες.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, απελευθερώνονται τεράστια κεφάλαια από τις τράπεζες ικανά να τροφοδοτήσουν με χρηματοδότηση την αγορά και να υποστηρίξουν τις δράσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης!

Και η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο που αποτρέπει σενάρια κρατικοποίησης των τραπεζών σε περίπτωση εμφάνισης ζημιών στον ισολογισμό τους, λόγω και των κόκκινων δανείων έρχεται να συμπληρώσει τις αλλεπάλληλες εκθέσεις των διεθνών οίκων που υποστηρίζουν ότι τόσο οι ελληνικές τράπεζες όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο υπολείπονται παραδόξως των αντίστοιχων διεθνών, οπότε θα αναμένεται έντονο ανοδικό κύμα σε δεύτερο χρόνο.

Παρασκήνιο για την αναβαλλόμενη φορολογία τραπεζών

Πάντως, έχει μεγάλη σημασία και αξίζει να αναφερθεί, το γεγονός ότι με αφορμή τη ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο, υπήρξαν διαρροές από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι η εν λόγω τροπολογία ήρθε άρον – άρον στη Βουλή επειδή ορισμένες τράπεζες ενημέρωσαν ότι θα παρουσιάσουν ζημίες, γεγονός που άνοιγε το δρόμο για την κρατικοποίηση τους.

Προκειμένου επομένως να αποφευχθεί το μοιραίο, κυβέρνηση, θεσμοί και ΤτΕ συμφώνησαν στην προώθηση της τροπολογίας προκειμένου να δοθεί μια λύση που από κάποιους θεωρείται ως «προσωρινή» ή «μεταβατική» υπό την έννοια ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του αλλά το μεταθέτει σε βάθος χρόνου…

Οι παθογένειες και οι λογικές του χθες, κρατούν τις τράπεζες υποτιμημένες!