Τελικά ούτε Κύπρο, ούτε Αραβία, ούτε Τουρκία, ούτε Ελλάδα. Επιστροφή στην Βραζιλία για να παίξει μπάλα στην πατρίδα του, πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια και πρώτη φορά σε επίπεδο Σέριε A!

O Λούκας Σάσα, πρώην μέσος του Άρη, ο οποίος πριν από δύο χρόνια έφτασε κοντά στον Ολυμπιακό (προτιμήθηκε ο Καφού τότε) κι αυτό το καλοκαίρι έπαιξε για τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς (ο Καρυπίδης, όμως, τον άφησε ελεύθερο αλλά με όρο πως μέχρι το 2023 δε θα πάει σε άλλη ελληνική ομάδα), είναι και με τη… βούλα από σήμερα (1η Ιουλίου) παίκτης της Φορταλέζα.

Ήταν μία απόφαση που ο 32χρονος μέσος την πήρε μαζί με τη σύζυγό του και λόγω του παιδιού τους που ήρθε στον κόσμο. Ήταν και… οικογενειακή απόφαση, δηλαδή. Προτάσεις είχε από ΑΠΟΕΛ, Απόλλων Λεμεσού, Σίβασπορ, Αραβία, Λέγκια, αλλά επέλεξε να επαναπατριστεί.

Έτσι, λοιπόν, η Φορταλέζα τού δίνει την δυνατότητα να παίξει για πρώτη φορά στο Μπραζιλεϊράο (πρώτη κατηγορία) κι ένα συμβόλαιο κοντά στις 400.000 ευρώ ετησίως. Όπως και την ευχέρεια να επιστρέψει μετά από ένα χρόνο στην Super League, εφόσον το επιθυμεί ή υποβιβαστεί η Φορταλέζα! Το κρατάμε…


O Κριχόβιακ που έπαιξε 9 ματς στην ΑΕΚ και πληρώθηκε περίπου 600.000 ευρώ χωρίς να την βοηθήσει να πάρει τουλάχιστον ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, δεδομένα δεν παίζει πλέον για τους “κιτρινόμαυρους”. Τουλάχιστον με το κασέ που αξιώνει. Ντε φάκτο, αυτό που σας γράφω…

Ο Μελισσανίδης γουστάρει Κριχόβιακ, αλλά ο κόουτς Αλμέιδα δεν… ξετρελαίνεται. Και μάλιστα, το έχει πει ευθαρσώς: τα λεφτά που θα χρειαστεί να ξοδέψουμε για να κρατήσουμε τον Κριχόβιακ, θέλω να τα δώσουμε για να έρθει ο Πινέδα!

Και όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο “θέλω” του Αλμέιδα (ήταν απόλυτος) εισακούστηκε. Ποιος Κριχόβιακ, δηλαδή, στον Πινέδα όλα τα λεφτά! Και χωρίς… προθεσμία στην αναμονή του Μεξικανού μέσου. Αρκεί να βρεθεί η φόρμουλα για να έρθει στην ΑΕΚ έστω και μαζί με τους… κολιούς (δηλαδή τον Αύγουστο)!


Για να επανέλθω στην υπόθεση Κριχόβιακ, ο Πολωνός –όπως τα βλέπω εγώ και μαθαίνω από τη μανατζερική πιάτσα– εάν έμενε Ελλάδα και την επόμενη σεζόν, θα ήταν μόνο για τον… Παναθηναϊκό!

Ο Κριχόβιακ έχει προταθεί στον Αλαφούζο, τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά ταιριάζουν γάντι στο σετ παιχνίδι που παίζει ο Παναθηναϊκός με τον Γιοβάνοβιτς, ενώ θα αποτελούσε και την… απόλυτη ρεβάνς για την απώλεια του Γκατσίνοβιτς.

Το θέμα Κριχόβιακ στον ΠΑΟ, όμως, κολλάει στις… αρχές Γιοβάνοβιτς, που δεν θέλει να τινάξει στο αέρα τα αποδυτήρια της ομάδας του με συμβόλαιο που θα απέχει παρασάγγας από των υπολοίπων.

Στο διά ταύτα, αν ο Γιοβάνοβιτς πει το “ναι” στον Αλαφούζο, ο “Μίστερ ΣΚΑΪ” έχει τον τρόπο και το… χρήμα για να φέρει τον Κριχόβιακ. Το είχε αποδείξει και παλαιότερα στην υπόθεση Εσιέν, άσχετα αν ο τελευταίος αποδείχθηκε… “Γκανέζος ασθενής”!


Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΑΕΚ, ήταν τελικά ο μοναδικός από τα υψηλόβαθμα “κιτρινόμαυρα” στελέχη που την… πλήρωσε για την τραγικά αποτυχημένη σεζόν της ομάδας.

Έχασε την θέση του και τον υψηλό μισθό του (10.000 ευρώ τον μήνα) από τον Μελισσανίδη, τράβηξε πάνω του (από ένα σημείο και μετά αδίκως), όλο το “ανάθεμα” !Και επειδή προφανώς όλο αυτό του έχει κοστίσει, θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μία συνολική τοποθέτησή του, αν αποφάσιζε, βέβαια, κάποτε να μιλήσει…

Πώς τον θυμήθηκα; Λόγω Γιόνσον και Πινέδα. Και οι δύο υποθέσεις μέσων, που αποτελούν τους τοπ καλοκαιρινούς μεταγραφικούς στόχους της ΑΕΚ, ήταν δικές τους προεργασίες!

Τον διεθνή Δανό κόφτη ο Γιάννης Παπαδημητρίου είχε προσπαθήσει να τον πάρει τον περασμένο Γενάρη στην ΑΕΚ. Μάλιστα, είχε έρθει σε συμφωνία τότε με την Κάντιθ, την ομάδα του, αλλά ήταν αρνητικός για Ελλάδα ο ίδιος, ο Γιόνσον.

Σε 6 μήνες θα έμενε ελεύθερος και πίστευε πως θα έβρισκε καλές προσφορές από ομάδες της Πριμέρα Ντιβιζιόν (άλλωστε το καλοκαίρι του 2021 είχε ενδιαφερθεί για αυτόν η Βαλένθια).

Ο Γιόνσον έριξε έτσι “χυλόπιτα” στον “Παπ” για την “Ένωση”, παρά την (τότε) συμφωνία της Κάντιθ, αλλά πέντε μήνες μετά  ο Δανός ανακοινώθηκε σήμερα από την ΑΕΚ με τον Κουχάρσκι (αντί Παπαδημητρίου) να βγάζει πανηγυρική φωτογραφία μαζί του.

Ο Γιόνσον ήρθε ως ελεύθερος, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (οι άλλες ενδιαφερόμενες τον ήθελαν για δύο χρόνια)  και με ένα συμβόλαιο που αν στις ετήσιες καθαρές αποδοχές του σπάσει και προστεθεί το signing bonus, o Γιόνσον θα “καθαρίζει” plus 1.000.000 ευρώ τον χρόνο από τους “κιτρινόμαυρους”!


Όσον αφορά στον Μεξικάνο Πινέδα, τον οποίο βεβαίως ο Αλμείδα τον γνώριζε πολύ καλά  από την συνύπαρξη / συνεργασία τους στην Τσίβας Γκουανταλαχάρα, πάλι ο Γιάννης Παπαδημητρίου του είχε παρουσιάσει την… προεργασία της υπόθεσής του, μόλις έκλεισε.

Με τον Αργεντινό τεχνικό να ενθουσιάζεται τότε, έτσι κι αλλιώς βέβαια όπως φάνηκε και στην πορεία, ο Πινέδα θα αποτελούσε το νούμερο 1 μεταγραφικό γούστο του Αλμέιδα.

Προφανώς έτσι εξηγούνται και οι ελπίδες που… έτρεφε ο Παπαδημητρίου πως χάρη στον Αλμέιδα θα μπορούσε να τη… γλιτώσει / διασωθεί στην ΑΕΚ. Βλέπετε, δική του πρόταση ήταν ο Aργεντινός προπονητής, τη δική του προεργασία με παίκτες για καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι είχε προωθήσει στον Αλμέιδα κι αυτή άφηνε ικανοποιημένο τον τελευταίο.

Μόνο που τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά από ό,τι ήλπιζε ο Παπαδημητρίου κι αποτέλεσε παρελθόν, με τους Κουχάρσκι – Μπρούνο Άλβες να αναλαμβάνουν μέρος των αρμοδιοτήτων που είχε και τον Κονέ να συνεχίζει αν κι από άλλο πόστο…


Ο Αντόνιο Τσόλακ αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή σέντερ φορ στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Η αγορά του από την Ριέκα είχε κοστίσει 3.500.000 ευρώ! Το αρχικά “Τσόκι – γκολ” γρήγορα έγινε… τρολ στην Τούμπα και δεν μπορούσε να συγκριθεί σε τίποτα με το… “Πρίγιο – γκολ”!

Ο Τσόλακ σε αυτή την τριετία είναι αναμφισβήτητα έναν από τα κορυφαία… what if του “δικεφάλου”. Για διαφορετικούς λόγους, κάθε φορά. Η Μάλμε αποδείχθηκε η… Ιθάκη του, επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και με τον Λουτσέσκου έδειξε μέρος των τι μπορεί να προσφέρει!

Στο φετινό ρόστερ ξεκίνησε ως νούμερο 2  στράικερ πίσω από τον Ολιβέιρα αλλά η… Ρέιντζερς (φιναλίστ του Γιουρόπα Λιγκ) του έχει πάρει τα μυαλά. Λογικό είναι. Ο Λουτσέσκου του είχε μιλήσει, ο Μπότο το ίδιο. Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, ο Τσόλακ θα την… κάνει από τον ΠΑΟΚ μέσα στο καλοκαίρι!

Το γεγονός ότι… επικοινωνιακά ο “δικέφαλος” (και διά στόματος του προπονητή του) υποστηρίζει πως λόγω ευρωπαϊκών προκριματικών δε μπορεί να τον χάσει και να μείνει χωρίς… δεύτερο σέντερ φορ μιας και δεν είναι εύκολο να βρει άμεσα αντικαταστατή του, αποτελεί και… μοχλό πίεσης προς τη Ρέιντζερς.

Τι λέει η πιάτσα agents; Ο ΠΑΟΚ θέλει να πιάσει συγκεκριμένη τιμή για τον Tσόλακ, για αυτό χρησιμοποιεί όλα τα… διαπραγματευτικά επιχειρήματά του. Εφόσον η Ρέιντζερς ανεβάσει την προσφορά της στα 3.000.000 ευρώ, ο Τσόλακ φεύγει… χθες από τον ΠΑΟΚ!

Με αυτό το ποσό, Μπότο / Λουτσέσκου θα ξεχάσουν και την επαρκή / σοβαρή δικαιολογία  για τον… χρόνο ανεύρεσης του “αντί – Tσόλακ”.