Στον θάνατο του Ντούσαν Ιβκοβιτς αναφέρθηκε ένας άλλος γνωστός Σέρβος προπονητής μπάσκετ, ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, αποκαλύπτοντας ότι ο «Ντούντα» μολύνθηκε από περιστέρια, που ήταν το μεγάλο του πάθος.

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενάμιση μήνα πριν συμπληρώσει τα 78 του χρόνια, από τις επιπτώσεις της συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες και τον έρπη του.

Ducan_Ivcovic

Για τον θάνατο του προπονητή-θρύλου του ευρωπαϊκού μπάσκετ μίλησε ο Βουγιόσεβιτς, στο Prva TV, γνωστοποιώντας μια άγνωστη λεπτομέρεια. «Ήξερα ότι αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα, ότι είχε μολυνθεί από περιστέρια, που ήταν το μεγάλο του πάθος. Ξέρω, επίσης, ότι είχε προβλήματα με τον έρπη», είπε συγκεκριμένα ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς.

O Σέρβος προπονητής ανέφερε, επίσης, ότι είναι μια δύσκολη στιγμή για το σερβικό μπάσκετ: «Όλα όσα έκανε τα έκανε με τον δικό του τρόπο… αυτή η αφοσίωση στα περιστέρια, στην εθνική Σερβίας, στην οργάνωση πριν από τα παιχνίδια… Γινόμαστε λιγότερο δυνατοί όταν μένουμε χωρίς τέτοιους σπουδαίους ανθρώπους».

Η αγάπη για τα περιστέρια

Η παθολογική αγάπη του Ντούσαν Ιβκοβιτς για τα περιστέρια ήταν γνωστή και είχε εξήγηση, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο «Ντούντα» σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Είναι οικογενειακή ρίζα. Ο σπουδαίος φυσικός Νίκολα Τέσλα ήταν θείος της μητέρας μου. Ξέρω ότι στα δωμάτια που ζούσε είχε πάντοτε ζευγάρια περιστέρια. Είναι τρομερό πάθος, είναι τρέλα. Δουλεύω με επιλογές ειδών, ζευγαρώνω. Σήμερα, στον τρελό κόσμο που ζούμε, στο στρες, εμένα με λυτρώνει να ασχοληθώ τον ελάχιστο χρόνο που έχω ελεύθερο με τα περιστέρια μου».

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς δεν είχε κρύψει ποτέ το πάθος του για τα περιστέρια:

Μάλιστα, όταν ήταν προπονητής στην Αναντολού Εφές, η ομάδα τού πρόσφερε για τα γενέθλιά του μια τούρτα με μια μπάλα μπάσκετ και… περιστέρια:

 

Πρόεδρος Σερβίας: «Η Σερβία θρηνεί, έδωσες την καρδιά σου για τη χώρα σου»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποχαιρέτησε με τηλεγράφημα τον θρυλικό κόουτς:

«Είμαι συγκλονισμένος με τον θάνατο του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Ντούντα ήταν ένας από τους κορυφαίους προπονητές στη Σερβία και την Ευρώπη, ένας άνθρωπος που σημάδεψε μια εποχή με τις γνώσεις, τις ικανότητές του και την αγάπη του για το μπάσκετ. Αυτές ακριβώς οι γνώσεις μάς έφεραν μετάλλια. Κατακτήσαμε κορυφές σε όλο τον κόσμο, κερδίσαμε τον θαυμασμό όλων των ανθρώπων του μπάσκετ. Αυτές οι νίκες έφεραν τεράστια χαρά στον λαό μας, ο οποίος συγκεντρώθηκε περήφανα στην πρωτεύουσα για να χαιρετήσει τον Ντούντα και τους πρωταθλητές του. Ντούντα, σε ευχαριστούμε για όλα τα χρυσά, για όλα τα βάθρα, για όλες τις γιορτές και τη χαρά που μάς πρόσφερες, για το γεγονός ότι έδωσες και την καρδιά σου για αυτό το υπέροχο άθλημα και για τη χώρα σου. Η Σερβία θρηνεί, οι επόμενες γενιές θα σε θυμούνται. Αναπαύσου ειρηνικά».