Το Ντουμπάι δημιουργεί ένα νέο ταμείο για να οδηγήσει τις επενδύσεις σε στρατηγικά σημαντικά έργα, που προστίθεται σε μια ομάδα κρατικών funds που διαχειρίζονται σχεδόν $4 τρισ.

Το Επενδυτικό Ταμείο του Ντουμπάι θα στεγάσει περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα επενδύσει κρατικά χρήματα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM τη Δευτέρα. Θα έχει επίσης την εξουσία να ιδρύει εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και να αγοράζει ή να συγχωνεύει εταιρείες.

«Το fund θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και τίτλους για την επίτευξη βιώσιμων αποδόσεων και μπορεί να διερευνήσει προοπτικές σε τοπικές ή διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η WAM.

Πρόεδρος της οντότητας θα είναι ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Ντουμπάι Σεΐχης Μακτούμ μπιν Μοχάμεντ. Το ταμείο θα περιλαμβάνει μερίδια στην εταιρεία κοινής ωφελείας της πόλης, $33 δισ DEWA, εταιρεία διοδίων Salik Co. και Dubai Taxi Co., τα οποία ιδιωτικοποιήθηκαν όλα τον περασμένο χρόνο.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος ενός σχεδίου της κυβέρνησης να προσφέρει μερίδια σε 10 κρατικές εταιρείες.

Λεπτομέρειες για το συνολικό μέγεθος του νέου ταμείου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες, αν και το μερίδιο της κυβέρνησης μόνο στη DEWA αποτιμάται σε περίπου $28 δισ. «Τα επενδυτικά ταμεία φέρνουν τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στον 21ο αιώνα, όπου οι ειδικοί του κλάδου μπορούν να τα διαχειρίζονται με τρόπο φιλικό προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Tarek Fadlallah, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Nomura Holdings Inc. στη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμη: