Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας και ανέλυσε τους λόγους που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οξύνει την ένταση το τελευταίο διάστημα.

Η έμπειρη πολιτικός μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος», ενώ εκτίμησε ότι η Άγκυρα «θα μείνει στα λόγια» και την επιθετική ρητορική, τουλάχιστον για φέτος.

«Εγώ εκτιμώ -για φέτος τουλάχιστον, ότι θα μείνουν στη ρητορική. Δεν θα προχωρήσουν. Δεν έχουν και τη δυνατότητα να έχουν δυο μέτωπα ανοιχτά, τη Συρία και το Αιγαίο», τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «πάντα ο κίνδυνος ενός ατυχήματος».

Στο ερώτημα εάν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου η Ελλάδα θα έχει τους συμμάχους της στο πλευρό της, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία, ωστόσο είναι ερώτημα το πότε θα έχει δίπλα της τους συμμάχους της.

«Την κρίσιμη ώρα, πάντοτε μα πάντοτε, όταν πετάς πάνω από το Αιγαίο, πετάς μόνος σου. Γι’ αυτό τους απασχολεί (τους Τούρκους) τόσο πολύ η αμυντική θωράκιση της χώρας μας», τόνισε.

Οι αιτίες πίσω από την απόφαση Ερντογάν να οξύνει την ένταση

Η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε τρεις συν έναν λόγους που η Άγκυρα οξύνει την ένταση «σε σημεία που δεν είχαμε ποτέ»:

Πρώτος λόγος, είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι δημοσκοπήσεις, η ακρίβεια και η προσπάθεια του «μπλοκ» Ερντογάν – Μπαχτσελί να ωθήσει ακραία εθνικιστικά, για να τραβήξει ψήφους.

Δεύτερος λόγος, είναι η παρουσία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, που προκάλεσε τεράστια ανασφάλεια στην Τουρκία. Ενώ είχαν «δέσει το γάιδαρό τους» τουλάχιστον για την αναβάθμιση των F-16, καθώς η έγκρισή της περνά από το Κογκρέσο θεώρησαν ότι η ομιλία Μητσοτάκη τους έβλαψε.

Τρίτος λόγος, είναι ότι η Τουρκία θέλει να τραβήξει το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, και στο «βέτο» στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας, γιατί θέλουν να πάρουν το «οκ» για την επίθεση στη Συρία. «Θέλουν τουλάχιστον την ανοχή των Αμερικάνων», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Σε αυτούς τους λόγους, πρόσθεσε και τις δελφινομαχίες που έχουν αρχίσει στο εσωτερικό του κόμματος Ερντογάν. «Ενόψει πιθανής ήττας, έχουν αρχίσει να προβάλλονται οι επόμενοι με ιδιαίτερη ένταση. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός Ακάρ – Τσαβούσογλου ποιος θα είναι σκληρότερος», τόνισε.