Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και στασιμότητας, η αγορά των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μπαίνει σε φάση ενεργοποίησης, καθώς σειρά από έργα που επί μακρόν παρέμεναν σε εκκρεμότητα είτε προχωρούν σε φάση υλοποίησης, είτε αναμένουν κρίσιμες αποφάσεις σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο για να ξεμπλοκάρουν.

Οι φοιτητικές εστίες στην αιχμή του δόρατος

Τα έργα για φοιτητικές εστίες, τα αστυνομικά και δικαστικά μέγαρα, αλλά και τα μεγάλα αρδευτικά έργα κυριαρχούν στη νέα φάση των ΣΔΙΤ. Με αιχμή την κατασκευή φοιτητικών εστιών, η ΑΚΤΩΡ εδραιώνει την παρουσία της, αυξάνοντας το ανεκτέλεστο κατά 500 εκατ. ευρώ. Ήδη υπεγράφη η σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Θράκης η εταιρεία αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος.

Παράλληλα, σε φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών περνά ο διαγωνισμός για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έργα σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Φλώρινα. Το κόστος ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, με βασικούς διεκδικητές τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, METLEN και ΑΤΕΣΕ.

Αρδευτικά έργα και διαχείριση νερού μέσω ΥΔΩΡ 2.0

Μεγάλη κινητικότητα σημειώνεται και στα αρδευτικά έργα και τη διαχείριση υδάτων, μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι προβλεπόμενες ΣΔΙΤ ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε Λάρισα, Καρδίτσα, Σητεία, Ιεράπετρα, Ξάνθη και Μεσσηνία.

Ανάδοχοι για τα πρώτα έργα είναι:

  • το σχήμα ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ για το φράγμα του Ταυρωπού (λίμνη Πλαστήρα),
  • το σχήμα METLEN – AKTOR – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ για το φράγμα Μιναγιώτικο στη Μεσσηνία,
  • το σχήμα METLEN – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ για τα αρδευτικά δίκτυα Υπέρειας και Ορφανών.

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχονται και:

  • η μεταφορά νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα Ξάνθης,
  • το φράγμα Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας,
  • η λιμνοδεξαμενή στις Χοχλακιές Σητείας, με ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στάση αναμονής για μεγάλα έργα υποδομής

Καθυστερήσεις παραμένουν σε δύο σημαντικά φράγματα:

  • Ταυρωνίτης στην Κρήτη
  • Ενιπέας για τον Θεσσαλικό Κάμπο

Οι δύο διαγωνισμοί, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον από ΑΚΤΩΡ, METLEN, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Κωνσταντινίδης, που περιμένουν την επόμενη φάση.

Αντίστοιχα, στασιμότητα εξακολουθεί να παρατηρείται και στο ΣΔΙΤ για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών στην Πειραιώς. Αν και υπήρξαν πληροφορίες για αποχώρηση της Redex, τελικά η κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ παραμένει, με νέα προθεσμία ολοκλήρωσης έως 30 Δεκεμβρίου 2025 λόγω της πολυπλοκότητας των συμβάσεων και της χρηματοδότησης.

Δικαστικά μέγαρα και φυλακές Ασπροπύργου

Με αργούς ρυθμούς κινούνται οι διαγωνισμοί για δικαστικά μέγαρα, με τους παλαιότερους να χρονολογούνται από το 2021 (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Έδεσσα, Σέρρες) και πιο πρόσφατους σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Σε πιο ώριμο στάδιο βρίσκεται ο διαγωνισμός για αστυνομικά μέγαρα σε πέντε πόλεις, με ανάδοχο την ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕΝΑ, που βρίσκεται εν αναμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί το γιγαντιαίο ΣΔΙΤ για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, ύψους 765 εκατ. ευρώ. Το έργο συναντά έντονη αντίδραση από τον Δήμο Ασπροπύργου, που έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδομική έγκριση του νέου σωφρονιστικού συγκροτήματος. Παρά τα εμπόδια, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, METLEN, AVAX, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) παραμένουν στο παιχνίδι.

Το φθινόπωρο αναμένεται καθοριστικό για την επιτάχυνση ή τον εκτροχιασμό δεκάδων έργων που συνδέονται με στρατηγικές επενδύσεις, ανάπτυξη υποδομών και αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Διαβάστε ακόμη: