Η Μόσχα επιθυμεί να δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες μέσα στην Ουκρανία, γύρω από περιοχές που έχει προσαρτήσει, σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως χρειασθεί να προχωρήσουν βαθύτερα εντός της Ουκρανίας, αν τέτοιες ζώνες δε μπορέσουν να δημιουργηθούν.

Ακριβώς δεκατρείς μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι κεντρικοί πολεμικοί στόχοι του Προέδρου της Ρωσίας δεν έχουν εκπληρωθεί, παρά τον έλεγχο που ασκεί η χώρα, σχεδόν στο 1/5 της χώρας. Καμία πλευρά δε φαίνεται ότι σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα, ενώ, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με δυτικές πηγές.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία χρειάζεται αποστρατιωτικοποιημένους διαδρόμους γύρω από τις περιοχές, τις οποίες διεκδικεί. «Πρέπει να επιτύχουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί, προκειμένου να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, δηλαδή εκείνα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημείωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Πρέπει να «εκδιώξουμε όλους τους ξένους που είναι εκεί με την ευρεία έννοια της λέξης, να δημιουργήσουμε μία ουδέτερη ζώνη που δε θα επιτρέπει τη χρήση όπλων οιουδήποτε είδους για μεσαίες και μικρές αποστάσεις, ήτοι 70 – 100 χιλιόμετρα», υπογράμμισε.

Η Ρωσία θα χρειασθεί να προχωρήσει πιο πέρα στην Ουκρανία, αν δε διαμορφωθούν τέτοιες ζώνες, καταλαμβάνοντας το Κίεβο, ή ακόμη και το Λβιβ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως υποστήριξε.  «Τίποτε δε μπορεί να αποκλεισθεί, εδώ. Αν χρειάζεται να πας στο Κίεβο, τότε χρειάζεται να πας στο Κίεβο. Αν πρέπει να πας στο Λβιβ, τότε χρειάζεται να πας στο Λβιβ, προκειμένου να καταστρέψεις αυτή τη μόλυνση», ολοκλήρωσε ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη: