Η Novo Nordisk ανακοίνωσε την Τετάρτη καθαρά κέρδη β’ τριμήνου χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών ενώ «ψαλίδισε» και τις προοπτικές της για τα λειτουργικά κέρδη. Ειδικότερα, ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 20,05 δισ. δανικές κορώνες (2,93 δισ. δολάρια) στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, χάνοντας τη μέση εκτίμηση της αγοράς για 20,9 δισ.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) της φαρμακευτικής ανήλθαν στα 25,93 δισ. κορώνες αυξημένα κατά 8% από πέρυσι, αλλά ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για 26,86 δισ.

Ακόμη, η Novo Nordisk υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ετήσια αύξηση της λετουργικής κερδοφορίας της στο εύρος του 20% – 28% από το 22% – 30% και βλέπει τη μετοχή της να διαπραγματεύεται με απώλειες άνω του 3%, ενώ νωρίτερα η πτώση είχε πλησιάσει το 7%.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2024, η κατασκευάστρια εταιρεία του Wegovy είχε σημειώσει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 28% στις 25,4 δισ. κορώνες Δανίας σε ετήσια βάση, ανεβάζοντας ελαφρώς τις προβλέψεις της για την αύξηση των πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών. Οι προσδοκίες για την αύξηση των πωλήσεων αυξήθηκαν για άλλη μια φορά την Τετάρτη, με την εταιρεία να κάνει λόγο για αύξηση 22% έως 28% για το σύνολο του 2024. Οι προοπτικές αύξησης των πωλήσεων για την περίοδο αυτή είχαν διαμορφωθεί στο 19% έως 27% σε προηγούμενη εκτίμηση.

Οι πωλήσεις του δημοφιλούς φαρμάκου για την απώλεια βάρους Wegovy σημείωσαν άλμα 55% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, φτάνοντας στα 11,66 δισεκατομμύρια κορώνες.

Παραταύτα, η Novo Nordisk αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό στα φάρμακα για την απώλεια βάρους, τόσο από μικρότερες εταιρείες όσο και από φαρμακευτικούς κολοσσούς όπως η Roche, η οποία τον περασμένο μήνα λάνσαρε το δικό της υποψήφιο φάρμακο για την παχυσαρκία δίνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα.

Η μετοχή της Novo Nordisk έχει πραγματοποιήσει ξέφρενο ράλι 230% στις ΗΠΑ από τον Ιούνιο του 2021 που έκανε τη δημόσια εγγραφή της στην Wall Street, ενώ κατά το ίδιο διάστημα έχει ένα μικρό +9% στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600.

Ωστόσο, από τα τέλη του φετινού Ιουνίου η μετοχή έχει σημειώσει ισχυρές απώλειες 21%, σε μία βουτιά που εικάζεται ότι συνδέεται με τα ισχυρά δεδομένα που έδειξε δοκιμή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche σε δικό της πειραματικό φάρμακο για την παχυσαρκία.

Διαβάστε ακόμη: