Απώλειες 2,1% το γ’ τρίμηνο, ανακοίνωσε το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο – το μεγαλύτερο στον κόσμο – του 1,3 τρισ. ευρώ, καθώς όλες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν σε αξία.

Το επονομαζόμενο Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων Global κατέγραψε ζημίες 374 δισ. νορβηγικών κορωνών (31,6 δισ. ευρώ) το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας ασθενέστερο τρίμηνο σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που το ταμείο ανέφερε τριμηνιαία ζημία, ήταν πριν από ένα χρόνο.

Την ίδια στιγμή, η αγορά εξακολουθεί να επιβαρύνεται από μακροπρόθεσμες ανησυχίες για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Το τεράστιο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990, προκειμένου να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Έως σήμερα, έχει βάλει χρήματα σε περισσότερες από 9.200 εταιρείες σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, το ταμείο ανέφερε τριμηνιαίες απώλειες 3,3% από επενδύσεις σε μη εισηγμένα ακίνητα, ενώ οι απώλειες του γ’ τριμήνου σε επενδύσεις σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθαν σε 2,4%.

Στο τέλος του τριμήνου, οι μετοχές αποτελούσαν το 70,6% των επενδύσεων του ταμείου, καταγράφοντας μικρή πτώση, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Διαβάστε ακόμη: