Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με δεκάδες άλλους ακτιβιστές προχώρησαν στον αποκλεισμό των εισόδων του Υπουργείου Ενέργειας της Νορβηγίας, καθώς διαμαρτύρονται για τις ανεμογεννήτριες που κατασκευάζονται σε έδαφος το οποίο παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τους ιθαγενείς. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ανέφερε ότι η μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια δε μπορεί να συμβεί εις βάρος των αυτοχθόνων.

«Τα δικαιώματα των αυτοχθόνων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να συμβαδίζουν με την προστασία του κλίματος και τη δράση γι’ αυτό. Αυτό, δε μπορεί να συμβεί εις βάρος κάποιων ανθρώπων. Τότε, δεν πρόκειται για κλιματική δικαιοσύνη», σημείωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, ενώ στκεόταν έξω από την κεντρική είσοδο του Υπουργείου, μαζί με άλλους διαδηλωτές.

Το 2021, το ανώτατο δικαστήριο της Νορβηγίας έκρινε ότι δύο αιολικά πάρκα που κατασκευάσθηκαν στην κεντρική Νορβηγία παραβιάζουν τα δικαιώματα των Σάμι βάσει διεθνών συμβάσεων, όμως, οι ανεμογεννήτριες παραμένουν σε λειτουργία για περισσότερους από δεκαέξι μήνες αργότερα. Οι βοσκοί ταράνδων στη σκανδιναβική χώρα αναφέρουν ότι η θέα και ο ήχος των γιγαντιαίων μηχανημάτων αιολικής ενέργειας τρομάζουν τα ζώα τους και «διαταράσσουν» τις πανάρχαιες παραδόσεις.

Η Σουηδή ακτιβίστρια και ακόμη δώδεκα διαδηλωτές είχαν καταλάβει τον χώρο υποδοχής του Υπουργείου, από την περασμένη Πέμπτη (23/02). Νωρίτερα, η αστυνομία τούς απομάκρυνε διά της βίας, ωστόσο, επέστρεψαν έξω από το Υπουργείο, το οποίο υπογράμμισε ότι η τελική τύχη των αιολικών πάρκων αποτελεί ένα πολύπλοκο νομικό δίλημμα παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και ελπίζει να βρεθεί συμβιβασμός.

Γερμανία: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συνελήφθη ξανά και κρατείται από τις αρχές

Διαβάστε ακόμη: