Σήμερα (13/04), το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απελάσει δεκαπέντε στελέχη της ρωσικής πρεσβείας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι δρούσαν υπό την κάλυψη διπλωματικών θέσεων.

«Η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί απάντηση στην αλλαγή της κατάστασης ασφαλείας στην Ευρώπη, που έχει οδηγήσει σε αυξημένη απειλή από τη Ρωσία. Οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί πρέπει να εγκαταλείψουν τη Νορβηγία, σύντομα», τόνισε το Όσλο. Η Νορβηγία, μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συνορεύει με τη Ρωσία στην Αρκτική.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση και μείωση του επιπέδου της δραστηριότητας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Νορβηγία και κατά συνέπεια, τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων», τόνισε η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας, Άνικεν Χούιτφελντ.

Τον Απρίλιο του 2022, η Νορβηγία είχε απελάσει τρεις υπαλλήλους που απασχολούνταν στη ρωσική πρεσβεία για παρόμοιους λόγους. Τον Φεβρουάριο, η Νορβηγία γνωστοποίησε πως θα δώριζε στην Ουκρανία τα οκτώ από τα 36 Leopard” που διέθετε, τα οποία είναι του παλαιότερου τύπου 2A4. Ακόμη, ενημέρωσε πως θα δώριζε τέσσερα οχήματα συνοδείας, πυρομαχικά και ανταλλακτικά.

Παράλληλα, η Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών υποστήριξε σε ετήσια έκθεση ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει πλοία με τακτικά πυρηνικά όπλα στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά, τα τελευταία τριάντα χρόνια. «Το βασικό μέρος του πυρηνικού δυναμικού βρίσκεται στα υποβρύχια και τα πλοία επιφανείας του Βόρειου Στόλου», σημείωσε η Υπηρεσία.

Τα πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου πήγαιναν τακτικά στη θάλασσα με πυρηνικά όπλα κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά κατά την οποία, η σύγχρονη Ρωσική Ομοσπονδία πράττει το ίδιο, σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε ακόμη: