Νορβηγική μελέτη βρήκε μία «σημαντική» ποσότητα μετάλλων και ορυκτών, από χαλκό έως σπάνιες γαίες, στον πυθμένα της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας, ανέφεραν σήμερα (27/01) οι αρχές, στις πρώτες, επίσημες εκτιμήσεις. Η σκανδιναβική χώρα, σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξετάζει αν θα ανοίξει τις υπεράκτιες περιοχές για εξόρυξη σε μεγάλο βάθος, διαδικασία η οποία απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου και έχει προκαλέσει περιβαλλοντικές ανησυχίες.
«Από τα μέταλλα που βρέθηκαν στον πυθμένα της περιοχής μελέτης, το μαγνήσιο, το νιόβιο, το κοβάλτιο και τα ορυκτά σπάνιων γαιών βρίσκονται στον κατάλογο των κρίσιμων ορυκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου (NPD), η οποία διεξήγαγε τη μελέτη, μέσω ανακοίνωσης.
Η εκτίμηση των πόρων, που καλύπτει απομακρυσμένες περιοχές στη Νορβηγική Θάλασσα και τη Θάλασσα της Γροιλανδίας, έδειξε ότι υπάρχουν 38 εκατομμύρια τόνοι χαλκού, σχεδόν διπλάσιος από τον όγκο που εξορύσσεται παγκοσμίως κάθε χρόνο, και 45 εκατομμύρια τόνοι ψευδαργύρου συσσωρευμένοι σε πολυμεταλλικά θειώδη. Τα θειώδη, ή «μαύροι καπνιστές», βρίσκονται κατά μήκος της μεσοωκεάνιας ράχης, όπου το μάγμα από τον μανδύα της Γης φθάνει στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων.
Περίπου 24 εκατομμύρια τόνοι μαγνησίου και 3.1 εκατομμύρια τόνοι κοβαλτίου εκτιμάται ότι βρίσκονται σε κρούστες μαγγανίου που αναπτύχθηκαν στο υπέδαφος κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, καθώς και 1.7 εκατομμύρια τόνοι κερίου, ενός μετάλλου σπάνιων γαιών που χρησιμοποιείται σε κράματα. Οι κρούστες μαγγανίου εκτιμάται ότι περιέχουν, επίσης, άλλα μέταλλα σπάνιων γαιών, όπως το νεοδύμιο, το ύτριο και το δυσπρόσιο. «Τα δαπανηρά, σπάνια ορυκτά, όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο, είναι εξαιρετικά σημαντικά για τους μαγνήτες στις ανεμογεννήτριες και τους κινητήρες στα ηλεκτρικά οχήματα», επεσήμανε το NPD.
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν καλέσει τη Νορβηγία να αναβάλλει την εξερεύνηση ορυκτών στο βυθό της θάλασσας, μέχρι να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για την κατανόηση των οργανισμών που ζουν στο βυθό και των επιπτώσεων της εξόρυξης σε αυτούς. Υπάρχει «σημαντική έλλειψη γνώσης» για τους βαθύτατους ωκεανούς, όπου δυνητικά μπορούν να βρεθούν νέα και ανεξερεύνητα είδη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Νορβηγίας σε επιστολή διαβούλευσης. Το NPD σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις έδειξαν πόρους «σε θέση» και ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καθορισθεί πόσο από αυτούς θα μπορούσε να ανακτηθεί, με αποδεκτές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Διαβάστε ακόμη: