Ορατός είναι ο κίνδυνος εισροής μεγάλου όγκου αλμυρού νερού στο εσωτερικό των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 με αποτέλεσμα να προκληθεί οξείδωση, σύμφωνα με τους ειδικούς που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.
Όσο ο υβριδικός ενεργειακός πόλεμος βαθαίνει και η Δύση κατηγορεί το Κρελίνο ότι εργαλοποιεί την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο και ότι βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ στις υποθαλάσσιες γραμμές του Nord Stream, εκφράζονται ανησυχίες από τα διεθνή ΜΜΕ και τους ειδικούς για ολική αχρήστευση του αγωγού.
https://twitter.com/AZmilitary1/status/1575057168960991232?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1575057168960991232%7Ctwgr%5E8b3ce46a8ff63d3d834c868caa6013d6fadbfc0c%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1289788%2Fnord-stream-fovoi-oti-to-sabotaz-tha-odigisei-stin-oristiki-tou-ahristeusi%2F
Για «ξένο δάκτυλο» κάνουν λόγο οι Ευρωπαίοι σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη Βαλτική με αφορμή τις διαρροές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 μέσα σ΄ένα 24ωρο και τους ειδικούς να προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι. Το επίμαχο ερώτημα είναι πώς έγινε η δολιοφθορά που έχει προκαλέσει αναστάτωση στη γηραιά ήπειρο.
Εν μέσω ενεργειακής κρίσης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενώ διεξάγονταν δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες όπου έχουν τον έλεγχο οι φιλορώσοι, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με το σαμποτάζ στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.
BREAKING: The Kremlin has said Russia is "not interested" in stopping the Nord Stream gas pipelines.
The country has been accused of 'sabotaging' two pipelines.
More here: https://t.co/0oMzuSmm2r
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/4iVLOQ7RUK
— Sky News (@SkyNews) September 28, 2022
Το γεγονός ότι μέσα σ΄ένα 24ωρο υπήρξαν διαρροές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream 1 και 2 , δεν είναι τυχαίο, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, εξηγώντας τα επικρατέστερα σενάρια για τις διαρροές.
«Δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς ή μήπως όλη τη δουλειά την έκαναν υποβρύχια drones;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλούμενη Ευρωπαίους ειδικούς.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και κορυφαίοι πολιτικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για «δολιοφθορά», ενδεχόμενο που στηρίζει και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την έκρηξη στον αγωγό:
Πρώτο σενάριο: Δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς. Σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Sun», o Anders Puck Nielsen, ερευνητής στο Βασιλικό Κολέγιο Άμυνας της Δανίας στην Κοπεγχάγη εξηγεί ότι πράγματι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο σενάριο:
«Τεχνικά δεν είναι δύσκολο. Απαιτεί απλώς ένα σκάφος και μερικούς δύτες που ξέρουν πώς να χειρίζονται εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι διαρροές στον αγωγό αερίου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δεν αμφισβητείται πλέον ότι η διαρροή αερίου ήταν στοχευμένη επίθεση. Για το λόγο αυτό αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί μίλησαν για εσκεμμένη ενέργεια».
Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» επικαλείται ανώνυμη βρετανική στρατιωτική πηγή , σύμφωνα με την οποία ένα υποβρύχιο θεωρείται ακατάλληλο για μια τέτοια επιχείρηση. Κι αυτό γιατί Βαλτική Θάλασσα δεν είναι αρκετά βαθιά σε αυτά τα σημεία όπου εντοπίστηκαν οι διαρροές.
Σπανίως το βάθος της ξεπερνά τα 100 μέτρα. Κατά συνέπεια, τα υποβρύχια θα ήταν εύκολο να εντοπιστούν.
Μπορεί όμως οι εκρηκτικοί μηχανισμοί να τοποθετήθηκαν από δύτες με τη βοήθεια ενός εμπορικό πλοίου – πιθανόν πριν από μέρες ή εβδομάδες.
Δεύτερο Σενάριο: Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν με υποβρύχια drones
«Τέτοια drones ελέγχονται εξ αποστάσεως. Κατεβαίνουν και εντοπίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι υποθαλάσσιες γραμμές. Στη συνέχεια τοποθετούν μια βόμβα πάνω ή δίπλα τους εξαφανίζονται και στη συνέχεια μπουμ », λέει από την πλευρά του ο Kenneth Øhlenschlæger Buhl από το Τμήμα Στρατηγικής και Επιστήμης Πολέμου στη Νορβηγική Ακαδημία Άμυνας, με έδρα το Όσλο.
Στην περίπτωση των drones είναι εύλογο ότι, το εκρηκτικό υλικό είχε «τοποθετηθεί» εδώ και καιρό.
«Το μόνο πράγμα που περιορίζει τα drones είναι η μακροζωία των μπαταριών», υποστηρίζει ο Buhl, σύμφωνα με τη δανέζικη εφημερίδα «BT».
«Οι διαρροές αγωγών φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σπάνιες», υποστηρίζει ο Νορβηγός στρατιωτικός επιστήμονας και αξιωματικός του ναυτικού, Tor Ivar Strömmen εξηγώντας τον συλλογισμό του:
«Ειδικά επειδή οι υποθαλάσσιες γραμμές αγωγών φυσικού αερίου του Nord Stream είναι αρκετά καινούριες – στην περίπτωση του Nord Stream 2, είναι πολύ καινούριες».
Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο, ότι εμπειρογνώμονες σε Σουηδία και Δανία είχαν εντοπίσει δύο υποθαλάσσιες εκρήξεις τη Δευτέρα, προτού δηλαδή ανιχνευτούν οι διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο ερωτύλος προβεβλημένος πολιτικός, που δεν έχει αφήσει όρθια από σταρλετίτσα μέχρι δεύτερη φωνή στα μπουζούκια, «είναι μπάμιας»!
- Αντιολισθητικές αλυσίδες: Είναι υποχρεωτικές από τον Οκτώβριο – Μάθε όσα χρειάζεται
- Love Island: Οι παίκτριες που… ανεβάζουν τη θερμοκρασία
- Γιατί στην πολιτική πιάτσα αποκαλούν «Μπουκαλάκια» σοβαροφανή τεχνοκράτη της κεντρικής εξουσίας και της διαπλοκής!