Η έξοδος από την χώρα απαγορεύτηκε σε ένα ανώτερο στέλεχος της Nomura Holdings Inc. στην Κίνα σε μια κίνηση που φαίνεται να συνδέεται με μια μακροχρόνια έρευνα του κορυφαίου ομίλου στην χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Πιο συγκεκριμένα, ο Charles Wang Zhonghe, ο οποίος είναι πρόεδρος της επενδυτικής τραπεζικής για την Κίνα στο τμήμα της ιαπωνικής τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ, δεν έχει τεθεί υπό κράτηση αλλά του έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ενώ όπως έγραψε η Nomura αρνήθηκε να σχολιάσει και ο Wang δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος της Nomura αρνήθηκε να σχολιάσει και στο Bloomberg News.

Ωστόσο, η απαγόρευση εξόδου σε έναν βετεράνο τραπεζίτη με έδρα το Χονγκ Κονγκ, της θέσης του Wang, θα προκαλούσε “ντόμινο” προβλημάτων στην επιχειρηματική κοινότητα της Κίνας στο εξωτερικό, όπου οι έρευνες του δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι ήδη χαμηλή.

Μάλιστα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε τους επισκέπτες στην Κίνα να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους «λόγω της αυθαίρετης επιβολής των τοπικών νόμων, μεταξύ άλλων σε σχέση με τις απαγορεύσεις εξόδου, και του κινδύνου παράνομων κρατήσεων».

Ο περιορισμός του Wang συνδέεται με τον χρόνο που βρισκόταν στην Industrial & Commercial Bank of China Ltd., όπου εργαζόταν από το 2011 έως και το 2016 πριν ενταχθεί στη Nomura το 2018, σύμφωνα με την έκθεση. Το “πάγωμα” των ταξιδιών του Wang ακολουθεί την πολύμηνη εξαφάνιση του εμπόρου στον τομέα της τεχνολογίας Bao Fan, ιδρυτή του επενδυτικού ομίλου China Renaissance, και του Cong Lin, ενός άλλου πρώην ανώτερου στελέχους της China Renaissance Holdings Ltd. Ο Bao δεν έχει εμφανιστεί από τον Φεβρουάριο, όταν η εταιρεία είπε ότι «συνεργαζόταν σε μια έρευνα».

Ζοφερό το επενδυτικό κλίμα

Το επενδυτικό κλίμα στην Κίνα γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο καθώς η οικονομία δυσκολεύεται και ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να καταπολεμήσει μεγάλα τμήματα του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία χρόνια. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει συγκλονιστεί από μια καταστολή της φερόμενης διαφθοράς που ξεκίνησε στα τέλη του 2021 και δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης.

Τον Αύγουστο, η China Renaissance είπε ότι ο Bao Fan εξακολουθούσε να «συνεργάζεται» σε μια απροσδιόριστη έρευνα, έξι μήνες μετά την ξαφνική εξαφάνιση του άλλοτε υψηλού τραπεζίτη προκάλεσε σοκ στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας. Στην Κίνα, η απότομη απουσία ενός ανώτερου στελέχους σηματοδοτεί την αρχή έρευνας. Οι εισηγμένες εταιρείες τείνουν να αναφέρουν ότι έχουν χάσει την επαφή τους με την εκτελεστική εξουσία και πρέπει να κάνουν τις δικές τους έρευνες για το τι συνέβη στο αδιαφανές νομικό σύστημα της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: