Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητών από καθηγητή στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ έκανε ο Σύλλογος Φοιτητών, μέσω ψηφίσματος.

Στο εν λόγω ψήφισμα, ο καθηγητής κατονομάζεται και καταγγέλλεται για «συστηματική παρενοχλητική συμπεριφορά» απέναντι σε φοιτητές. «Τα περιστατικά είναι πολλά», όπως καταγγέλλεται.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν δίστασε να «κόψει» πρωτοετή φοιτητή όταν εκείνος δεν θέλησε να προχωρήσει σε ερωτική επαφή μαζί του.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης όντας τότε επιτηρητής «προσέγγιζε συνεχώς ένα φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχτηκε για να συγκρατήσει το όνομά του». Την ίδια κιόλας μέρα του έστειλε αίτημα σε διάφορα social media και ήδη στα πρώτα μηνύματα συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ».

Στη συνέχεια, το ψήφισμα αναφέρει ότι ο καθηγητής επικοινωνούσε με τον φοιτητή και «στην ουσία τον εκβίαζε εμμέσως, αναγκάζοντάς τον να επικοινωνήσει, ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του».

«Η παραβιαστική αυτή συμπεριφορά κορυφώθηκε εν τέλει μετά από λίγο με το απαράδεκτο μήνυμα του Χ.Χ. “Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε”. Ο πρωτοετής τότε φοιτητής πάγωσε και μη γνωρίζοντας πως να αντιδράσει απλώς τον μπλόκαρε σε όλα τα social media. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες και ο Χ.Χ. τον είχε κόψει με 2», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Στην ανακοίνωση των φοιτητών περιγράφεται η δυσκολία του φοιτητή να βρει το δίκιο του και τονίζεται ότι τα περιστατικά που ακολούθησαν ήταν πολλά αφού ο επιτηρητής έγινε και καθηγητής στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Μέχρι και σήμερα προσεγγίζει φοιτητές στα social media, τους στέλνει μηνύματα με ενοχλητική οικειότητα και σχολιάζει στις δημόσιες αναρτήσεις τους. Εκμεταλλευόμενος, λοιπόν, την θέση ισχύος του ως επιτηρητής, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ύστερα από τον διορισμό του ως καθηγητή, αισθάνεται την ασφάλεια να συμπεριφέρεται με αυτόν τον παραβιαστικό τρόπο σε φοιτητές, οι οποίοι λόγω φόβου δεν αντιδρούν», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Νομική ΕΚΠΑ: Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητών από καθηγητή

«Τέτοια άτομα και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στη σχολή μας και θα μας βρίσκουν πάντα ενωμένους και ενωμένες απέναντί τους! Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτρια μας που έχει υπάρξει θύμα παρενόχλησης. Αξίζουμε ένα περιβάλλον σπουδών που θα αισθανόμαστε όλοι και όλες μας ασφαλείς. Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του Χ.Χ από την Νομική Σχολή Αθηνών και την τοποθέτηση τόσο του τμήματος, όσο και του ιδρύματος», καταλήγει ο Σύλλογος Φοιτητών.

Την καταγγελία – ψήφισμα για τη συμπεριφορά του καθηγητή της Νομικής του ΕΚΠΑ υπογράφουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις.