Μέσα στις 90 σελίδες του πορίσματος από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, περιγράφονται κακουργήματα όπως απάτη σε βάρος του δημοσίου, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και σύσταση εγκληματικής οργάνωση, που αφορούν δραστηριότητες του τηλεοπτικού παραγωγού και τηλεπαρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη. Το πόρισμα έχει σταλεί ήδη στις τράπεζες και την Οικονομική Εισαγγελία.

Αν και ο ίδιος αναφέρει σε δήλωσή του πως “οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια”, το πόρισμα που φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ε.τ., Χαρ. Βουρλιώτη, καταλήγει στην εντολή δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων κινητών και ακίνητων, του ιδίου, 7 συνεργατών του (συνολικά οι δεσμεύσεις είναι 20) και σειράς εταιρειών του. Το πόρισμα, εντοπίζει στοιχεία και ζητεί να διερευνηθούν από την οικονομική εισαγγελία αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα όπως απάτη σε βάρος του δημοσίου με εκτιμώμενη ζημία περίπου 22 εκατομμυρίων ευρώ, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι επόμενες ημέρες

Το πολυσέλιδο πόρισμα, πέραν των τραπεζών για να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί δέσμευσης λογαριασμών, έχει διαβιβαστεί και στον Οικονομικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα εκκινήσει με βάση αυτό την ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Η διαδικασία εφεξής θα εξελιχθεί με την εισαγγελική έρευνα, συγκέντρωση στοιχείων και κλήτευση μαρτύρων. Στο τέλος θα αποφασιστεί αν θα κληθεί ως ύποπτος ο τηλεοπτικός παραγωγός (κι όποιος άλλος για να δώσουν εξηγήσεις) κι αν ασκηθεί ποινική δίωξη και σε ποιους ή η υπόθεση θα πάει στο αρχείο. Στην περίπτωση της απαγγελίας κατηγοριών τότε η υπόθεση θα διαβιβαστεί στον ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει τους κατηγορουμένους και θα αποφασίσει την προσωρινή τους κράτηση ή όχι.

Τα προβλήματα

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη πάντως έφερε προβληματισμό στο τηλεοπτικό σκηνικό καθώς Νίκος Κοκλώνης συνεργάζεται με σημαντικά πρότζεκτ με δυο πανελλαδικούς σταθμούς, και απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους. Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι το πάγωμα των λογαριασμών προφανώς δημιουργεί δυσλειτουργίες, γι’ αυτό και αναμένεται να κινηθεί νομικά η πλευρά του παραγωγού ώστε να απεμπλακεί από αυτό, με στόχο να μην καταστούν ανενεργές οι παραγωγές του. Τουλάχιστον δηλαδή κατά το μέρος που αφορά στις πληρωμές των εργαζομένων.

Τι αναφέρει το πόρισμα

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα, ο παραγωγός φέρεται να είχε στήσει τις εικονικές εταιρείες ώστε να εμφανίζει ως συμβεβλημένους με αυτές τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους του. Με αυτό τον τρόπο δεν κατέβαλε, όπως λέει το πόρισμα, ούτε φόρους, ούτε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα μετάφερε μαύρο χρήμα το οποίο και τελικώς –κατά την Αρχή–ξέπλενε στην Ελλάδα. Δεν κατέβαλε επίσης ΦΠΑ, τον οποίο όμως εισέπραττε, επισημαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές. Το (τυχόν) αδίκημα δε αφορά εν μέρει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού μέρος της “δράσης του” έγινε σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ενίσχυση

Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, είχε καταφέρει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που τρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης για επένδυση περί τα 10 εκατομμύρια και είχε εγκριθεί ποσό 2 εκατομμυρίων ως επιχορήγηση. Αυτό περιγράφει στην απάντησή του το Υπουργείο Ανάπτυξης: “…η εταιρεία ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09 ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον μετά από χρόνια, 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09 και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα”.

Η απάντηση

Ο κ. Κοκλώνης απάντησε σε δημοσίευμα που ανέφερε το όνομά του, μέσω των social media, διευκρινίζοντας:

1) Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια σε περισσότερες από 7 χώρες, έχοντας επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα, όπως και οι επιχειρήσεις μου, έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστεί οτιδήποτε παράνομο.

2) Αναρωτιέμαι πώς το Documento γνωρίζει ότι ελέγχομαι από κάποια αρχή, ενώ σε εμένα, τον “ελεγχόμενο”, δεν έχει κοινοποιηθεί οτιδήποτε σχετικό.

3) Οι επαγγελματικές μου δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια στην ελληνική επικράτεια αφορούν τηλεοπτικές παραγωγές γνωστών τηλεοπτικών εκπομπών που μεταδίδονται από όλους σχεδόν τους εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι τηλεοπτικές παραγωγές των επιχειρήσεών μου είναι διαθέσιμες σε όλους μέσω των σταθμών. Οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους το πόθεν έσχες μου, στο οποίο απεικονίζονται πλήρως οι πηγές των εισοδημάτων μου ανά τον κόσμο.

4) Αποτελεί πάγια αρχή των εταιρειών μου και εμού να συνεργαζόμαστε και να διευκολύνουμε τις αρχές στην άσκηση του έργου τους. Αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον όποτε χρειαστεί.

5) Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να διαβάλει εμένα ή τις εταιρείες μου, που απασχολούν εκατοντάδες έντιμους εργαζομένους, και θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εναντίον όσων δημοσιεύσουν ή αναπαραγάγουν ψευδείς ειδήσεις ή χρησιμοποιήσουν παράνομα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα.

Νίκος Κοκλώνης: Απάντηση στο δημοσίευμα για ξέπλυμα χρήματος- «Οι εταιρείες μου έχουν ελεγχθεί»

Διαβάστε περισσότερα