Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε έναντια στην πρόταση MiCA για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούν τoν μηχανισμό εξόρυξης proof of work.

Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν πολλά γνωστά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, το Ethereum, το Litecoin, το Dogecoin και πολλά άλλα.

Την πρόταση Markets in Crypto Assets (MiCA) καταψήφισαν 32 μέλη της επιτροπής, ενώ 24 την υπερψήφισαν.

Η πρόταση περιλάμβανε μεταξύ άλλων ρύθμιση που προέβλεπε την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούν τον μηχανισμό εξόρυξης proof of work με το επιχείρημα ότι είναι πολύ ενεργοβόρα.

Το επόμενο βήμα θα είναι να ξεκινήσουν οι διοργανικές τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του κοινοβουλίου, του συμβουλίου και της επιτροπής, όπου εκεί αναμένονται νέες διαφωνίες και νέοι συμβιβασμοί που ίσως αλλάξουν και πάλι το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Μπορεί μερικοί να νομίζουν ότι η πρόταση MiCA είναι ένα πρόβλημα για τον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αλλά ίσως θα αποδειχτεί ό,τι καλύτερο έχει συμβεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι έχει να κάνει με κρυπτο και τεχνολογία blockchain γενικότερα.

Νίκη για τα κρυπτονομίσματα η καταψήφιση της ευρωπαϊκής MiCA

Πίσω στο προσχέδιο

Θα υπάρξουν μερικά εμπόδια και μερικές παγίδες μέχρι την τελική μορφή του νομοθετικού πλαισίου που θα πρέπει να προσπεραστούν, υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία ότι η τελική μορφή του MiCA θα είναι δίκαιη, προοδευτική και όχι περιοριστική για τα κρυπτο και την καινοτομία.

Τέλειο δεν θα γίνει ποτέ, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τα κρυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί ενός αχταρμά νομοθεσιών ανάμεσα στα κράτη μέλη, θα συμβάλει τα μέγιστα στον αγώνα για την ευρεία αποδοχή των κρυπτονομισμάτων.

Όπως θα συμβάλει τα μέγιστα και στην καινοτομία πάνω σε αυτόν τον χώρο, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, καθώς και στην πλήρη εκμετάλλευση της τεχνολογίας του blockchain σε όλους τους τομείς και κλάδους που μπορεί να βρει εφαρμογή στο μέλλον.

Δεν πρέπει να βλέπουμε αρνητικά ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τα κρυπτο, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έτοιμοι να επέμβουμε με την φωνή μας ως κοινότητα, όταν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο.

https://radar.gr/article/kryptonomismata-o-apolytos-odigos-epiviosis

Προειδοποίηση ΕΕ: Ετοιμαστείτε να χάσετε όλα τα λεφτά σας στα crypto