Σήμερα (06/12), η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας (CBN) ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του επόμενου έτους, θα τεθεί όριο στα ποσά που θα επιτρέπεται να αποσύρουν οι ιδιώτες από τις τράπεζες, στα 100.000 νάιρα (225 δολάρια) την εβδομάδα, από 2.5 εκατομμύρια που είναι σήμερα, σε μία προσπάθεια περιορισμού της χρήσης μετρητών και ένταξης περισσότερων ανθρώπων στο τραπεζικό σύστημα.

Οι περισσότεροι Νιγηριανοί πολίτες δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και χρησιμοποιούν ανεπίσημες αγορές, όπου προτιμώνται τα μετρητά. Οι αρχές προσπαθούν, επίσης, να σταματήσουν την καταβολή λύτρων σε ένοπλες συμμορίες που ζητούν εκατομμύρια νάιρα σε μετρητά, προκειμένου να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν.

Οι εταιρείες θα επιτρέπεται να κάνουν ανάληψη έως και 500.000 νάιρα την εβδομάδα. Σε έκτακτες περιπτώσεις, ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να «σηκώνουν» έως 5 εκατομμύρια και 10 εκατομμύρια νάιρα αντίστοιχα, μία φορά τον μήνα.

Ακόμη, από την επόμενη εβδομάδα, η CBN θα θέσει στην κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 200, 500 και 1.000 νάιρα και οι πολίτες έχουν διορία μέχρι την 31η Ιανουαρίου να παραδώσουν στις τράπεζες τα παλιά τραπεζογραμμάτια, τα οποία δε θα έχουν, πλέον, καμία ισχύ.

Διαβάστε ακόμη: