Μία ειδική εξέταση αίματος, η οποία δύναται να εντοπίσει περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου, «γέμισε» με αισιοδοξία τους επιστήμονες του βρετανικού NHS. Οι ερευνητές τόνισαν ότι το τεστ εντόπισε με ακρίβεια δύο στους τρεις καρκίνους, μεταξύ 5.000 ατόμων που είχαν επισκεφθεί τον ιατρό τους, με ύποπτα συμπτώματα, στη Μεγάλη Βρετανία και την Ουαλία.

Στο 85% των θετικών περιπτώσεων, εντόπισε, επίσης, την αρχική εστία όπου εμφανίσθηκε ο καρκίνος. Το τεστ Galleri αναζητά ευδιάκριτες αλλαγές σε κομμάτια γενετικού κώδικα, που διαρρέουν από διαφορετικούς καρκίνους. Ο έγκαιρος εντοπισμός του θεραπεύσιμου καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές.

Το τεστ παραμένει σε μεγάλο βαθμό «έρευνα εν εξελίξει», ανέφεραν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των καρκίνων που ενδέχεται να εντοπίσει. Συχνά, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα –όπως απώλεια βάρους– και απαιτούν πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι από όσους συμμετείχαν στη μελέτη –η μεγαλύτερη στο είδος της, σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα καρκίνου– διεγνώσθησαν στη συνέχεια με καρκίνο, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους.

Από όσους έλαβαν μέρος στον έλεγχο, τα στατιστικά στοιχεία υπέδειξαν ότι:

  • Το 75% όσων βρέθηκαν θετικοί στο τεστ αίματος, είχαν καρκίνο.
  • Το 2.5% των αρνητικών τεστ, είχαν καρκίνο.

Αν και δεν είναι αρκετά ακριβές για να «αποκλείσει τον καρκίνο», το τεστ ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους ασθενείς, σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον, μιλώντας στο BBC.

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό, μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, διότι πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματα οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή». Τα ευρήματα θα παρουσιασθούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.

«Απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα»

Το NHS χρησιμοποιεί, επίσης, το τεστ Galleri, που αναπτύχθηκε από την καλιφορνέζικη εταιρεία Grail, σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ώστε να ανιχνεύσει κρυφούς καρκίνους. Τα αρχικά αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο έτος, εάν είναι επιτυχή. Παράλληλα, το NHS σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του, σε ακόμη ένα εκατομμύριο άτομα, το 2024 και το 2025.

Το τεστ είναι ιδιαίτερα καλό για τη διάγνωση δυσανάγνωστων καρκίνων, όπως της κεφαλής, του τραχήλου, του εντέρου, του πνεύμονα, του παγκρέατος και του λαιμού. Ο Δρ. Ντέιβιντ Κρόσμπι, από την Cancer Research UK, σχολίασε πως «τα ευρήματα από τη μελέτη υποδηλώνουν ότι αυτό το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους γενικούς ιατρούς, ώστε να κάνουν κλινικές αξιολογήσεις. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα».

Ο Εθνικός Διευθυντής του NHS για τον καρκίνο, καθηγητής Πίτερ Τζόνσον, υποστήριξε ότι «αυτή η μελέτη, είναι το πρώτο βήμα στη δοκιμή ενός νέου τρόπου για τον εντοπισμό του καρκίνου, όσο το δυνατόν ταχύτερα. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας και αυτό το τεστ θα μπορούσε να μάς βοηθήσει στην εύρεση περισσότερων καρκίνων σε πρώιμο στάδιο και βοηθούν να σωθούν χιλιάδες ζωές».

Διαβάστε ακόμη: