Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά το ράλι των αγορών της προηγούμενης εβδομάδας, όπου διαδέχθηκε την πρόσφατη νευρικότητα και μεταβλητότητα της αγοράς.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακή πτώση 0,08% κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης. Οι τεχνολογικές μετοχές ηγούνται των απωλειών, με πτώση 0,42%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων κινήθηκαν ανοδικά, με άνοδο 0,5%.

Στους επιμέρους δείκτες ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,19%, oπως και ο γερμανικός DAX -0,16%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,03%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB, ενισχύεται +0,35% όπως και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατά 0,25%.

Η τρέχουσα εβδομάδα δεν έχει ιδιαίτερες οικονομικές ανακοινώσεις αλλά η προσοχή της αγοράς θα είναι στραμμένη στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), καθώς ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να μιλήσει το πρωί της Παρασκευής στο συμπόσιο του Jackson Hole, όπου αναζητώνται σαφέστερα σημάδια σχετικά με τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Στη Wall Street, την περασμένη Παρασκευή, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ακόμα μια κερδοφόρα συνεδρίαση με τους επενδυτές να κλείνουν την καλύτερη εβδομάδα του 2024 δείχνωντας να ξεπερνούν τη βίαιη πτώση στις αρχές του Αυγούστου και τον πανικό που δημιουργήθηκε από τα στοιχεία των θέσεων εργασίας και τους φόβους για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές, με το επενδυτικό κοινό να αναμένει με αγωνία μια σειρά από ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια και στοιχεία πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα. Σε επίπεδο ανακοινώσεων, η Τράπεζα της Κορέας θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια την Πέμπτη, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Η Κίνα θα δημοσιεύσει αύριο Τρίτη την απόφαση για τα επιτόκια δανείων ενός και πέντε ετών.

Διαβάστε ακόμη: