Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διόρισε τον Pan Gongsheng, γνωστό ως “τεχνοκράτη εκτάκτου ανάγκης”, στη θέση του νέου διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), μετά την ανάδειξή του στην κορυφαία πολιτική θέση της κεντρικής τράπεζας αυτόν τον μήνα.

Την Τρίτη, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τον Pan, ο οποίος από το 2016 ήταν επικεφαλής της κορυφαίας ρυθμιστικής αρχής συναλλάγματος της Κίνας, ως αντικαταστάτης του αξιοσέβαστου κυβερνήτη Yi Gang, καθιστώντας τον το πρώτο άτομο που ανέλαβε και τις δύο θέσεις μετά τον προκάτοχο του Yi Zhou Xiaochun.

Ο Pan είναι γνωστός για τη σκληρή στάση του απέναντι στους κερδοσκόπους νομισμάτων και συμμετείχε επίσης στις μεταρρυθμίσεις του κρατικού τραπεζικού συστήματος, στην αυστηροποίηση των κανονισμών για την αγορά ακινήτων και fintech, καθώς και στην απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων.

Έρχεται στη θέση με το καθήκον να παλέψει με την ύφεση στον τομέα των ακινήτων – που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα – και ένα βουνό χρέους τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν επίσης μεγάλες προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα και την ευρύτερη οικονομία.

Εν τω μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας συνεχίζει να ενισχύει την οικονομική ρευστότητα του διατραπεζικού συστήματος, μέσω διαδικασιών της ανοιχτής αγοράς.

Ανακοίνωσε εχθές ότι διέθεσε οικονομική ρευστότητα 44 δισεκατομμυρίων γιουάν (5,58 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέσω της διαδικασίας reverse repos για επτά ημέρες και με επιτόκιο 1,9%.

Η κίνηση αυτή, είχε ως στόχο τη διατήρηση της οικονομικής ρευστότητας της διατραπεζικής αγοράς, σε σταθερά επίπεδα στο τέλος του μήνα, όπως ανακοίνωσε η ίδια τράπεζα.

Η διαδικασία των reverse repos επιτρέπει στην Κινεζική Λαϊκή Τράπεζα να αγοράζει ομόλογα από τις εμπορικές τράπεζας μέσω δημοπρασίας, με τη συμφωνία για τη μεταπώλησή τους στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα