Παράταση ζωής στο θέατρο του παραλόγου που λέγεται ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδωσαν οι ΗΠΑ. Με τον Μπάιντεν να υπογράφει άλλο ένα νόμο αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους, διασφαλίζεται ότι, προς το παρόν, δε θα υπάρξει στάση πληρωμών (και χάος), και η κυβέρνηση θα συνεχίζει να λειτουργεί… κανονικά.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Φυσικά το όλο θέμα με το “ταβάνι χρέους” (debt ceiling) είναι γελοίο, αφού γνωρίζουμε ότι α) οι ΗΠΑ έχουν φτάσει το χρέος τους στο θεό και συνεχίζουν να το αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο όσο τυπώνουν αβέρτα χρήμα. Αυτό δε θα αλλάξει ποτέ.
Και β) ότι δεν έχει κανένα νόημα να αυξάνουν αυτό το ταβάνι, υπογράφοντας ανούσια έγγραφα. Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί και το πεπόνι. Ας παραδεχτούν ότι δεν έχει κανένα νόημα να μετράμε καν το χρέος πλέον, κι ας συνεχίσει η ζωή κανονικά. Μέχρι φυσικά να σκάσει όλο αυτό στα μούτρα της επόμενης γενιάς…
Η μόνη φορά άλλωστε που “αφέθηκε” (διότι αυτοί το επέτρεψαν) η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να “κλείσει” ήταν επί Τραμπ (όλως τυχαίως), με το περίφημο shutdown. Μην περιμένετε τέτοια πάλι, εκτός κι αν σκοπεύουν να “φάνε” (και) τον Μπάιντεν. Ίσως όταν είναι έτοιμη η Καμάλα…
Νέο πλαφόν στα $31 δισ.
Όπως και να έχει, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε λοιπόν σε νόμο την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα αθετήσουν το χρέος τους για πρώτη φορά.
Η αύξηση του ορίου δανεισμού έρχεται μια μέρα μετά την ημερομηνία που το Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε ότι θα ξεμείνει από εργαλεία για να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της χώρας.
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την Τετάρτη 15/12, την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, αποτρέποντας έτσι in extremis την απειλή η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.
Με 221 ψήφους υπέρ έναντι 209 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το σχέδιο νόμου που είχε ήδη εγκρίνει η Γερουσία και θα δώσει στο ομοσπονδιακό κράτος την ευχέρεια να αποπληρώνει τις οφειλές του ως τις αρχές του 2023.
Το νέο πλαφόν του χρέους, που ξεπερνά τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημαίνει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποπληρώνει τις οφειλές στους πιστωτές της, δεν θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να περικόψει δραστικά της δαπάνες της, κάτι που θα βύθιζε τις αμερικανικές χρηματαγορές και την αμερικανική οικονομία σε κρίση, συμπαρασύροντας την παγκόσμια οικονομία και προκαλώντας ύφεση.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπέγραψε το νέο πακέτο στήριξης, μετά από πιέσεις