Η βασιλική του Αγίου Μάρκου, το πιο διάσημο και υπέροχο μνημείο στη Βενετία, προστατεύεται πλέον από το δικό της μικρό αντιπλημμυρικό φράγμα, ένα σταθερό τοίχο από γυαλί που εμποδίζει το νερό στην πλατεία να εισβάλει στην εκκλησία που μετράει 1000 έτη ζωής, όπως έχει γίνει εκατοντάδες φορές. τις τελευταίες δεκαετίες.
Το φράγμα απέδειξε για πρώτη φορά την αξία του στις 7 Νοεμβρίου, όταν η στάθμη του νερού ανέβηκε στα 95 εκατοστά πάνω από το μηδενικό σημείο μέτρησης που καθορίστηκε το 1897, και στη συνέχεια ξανά στις 21 Νοεμβρίου, όταν ο Mose, τα μεγάλα αρθρωτά εμπόδια μεταξύ της Αδριατικής και της λιμνοθάλασσας της Βενετίας, υψώθηκαν για να συγκρατήσουν ένα κύμα καταιγίδας 185 εκατοστών, το δεύτερο υψηλότερο από τη μεγάλη πλημμύρα του 1966.
Ο λόγος για τον οποίο η Βενετία έχει τώρα «ένα φράγμα μέσα σε ένα φράγμα» είναι επειδή η χαμηλή περιοχή γύρω από τη βασιλική πλημμυρίζει μόλις στα 85 εκατοστά, αλλά οι αρχές αποφάσισαν να ανεβάσουν τον Mose μόνο όταν το επίπεδο φτάσει τα 120 εκατοστά για να επιτρέψουν την όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη πρόσβαση πλοίων φορτίου στο μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Marghera στο εσωτερικό της λιμνοθάλασσας.
Εν ολίγοις, τα οικονομικά συμφέροντα υπερισχύουν των συμφερόντων διατήρησης.
Η αυστηρή διαχείριση από το διοικητικό συμβούλιο της βασιλικής οδήγησε στην ολοκλήρωση του έργου σε χρόνο ρεκόρ σε σύγκριση με τον Mose (που ξεκίνησε το 2003, τα μεγάλα εμπόδια σηκώθηκαν για πρώτη φορά με επιτυχία 17 χρόνια αργότερα), παρά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από ισχυρές επιφυλάξεις από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού. Το κόστος ήταν €5,3 εκ.
Η αντίδραση για τον υπερδιάφανο γυάλινο τοίχο μήκους πέντε μέτρων, ύψους 1,3 μέτρων γύρω από τη βασιλική είναι γενικά θετική.
Το φράγμα λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα σύστημα βαλβίδων και αντλιών που εμποδίζουν το νερό να αναρροφηθεί στις αποχετεύσεις του νερού της βροχής.
Το σχέδιο είναι τώρα να προστεθεί περαιτέρω προστασία αυξάνοντας το ύψος της παραλίας της Piazzetta με θέα προς το νησί San Giorgio και τροποποιώντας τις αποχετεύσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποιους θα ελέγξει η Εφορία το 2023
- Δώρο Χριστουγέννων 2022: Ποιοι το δικαιούνται και πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται
- Μητσοτάκης: Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας
- Στοπ στον κανόνα των «οκτώ ποτηριών νερό» ημερησίως βάζει η επιστήμη
- ΡΑΕ: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων για το δίκτυο ηλεκτροδότησης – Τι ισχύει από το 2023