Άλλο ένα απόθεμα ύψους 400 εκατ. ευρώ επέβαλε η Εποπτεία στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του ότι υπάρχουν κίνδυνοι που δεν έχουν ακόμη επιδράσει άμεσα στο πιστωτικό σύστημα της χώρας αλλά ενδέχεται να το επηρεάσουν.

Μέχρι πρότινος οι ελληνικές τράπεζες δεν διατηρούσαν τέτοιο απόθεμα ενώ αποχτούν τη συγκεκριμένη υποχρέωση (με συντελεστή 0,25%) από 1η Οκτωβρίου του 2025 όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρώσει την υποχρέωσή τους σχετικά με τα MREL που ήρθε νωρίτερα και πρέπει να εκπληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2025.

Τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα αποθέματα

Λιθουανία, η Μάλτα, η Αυστρία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Φινλανδία είναι οι χώρες που προς το παρόν διατηρούν μηδενικό αντικυκλικό απόθεμα.

Τουναντίον η Κύπρος διατηρεί αντίστοιχο απόθεμα ύψους 1% ενώ 2,5% απόθεμα διατηρεί η Ισλανδία που είναι και το υψηλότερο ευρωπαϊκό μαξιλάρι.

Πώς υπολογίζεται το αντικυκλικό απόθεμα

Η Τράπεζα της Ελλάδος, αρμόδια αρχή για την επιβολή ανακοίνωσε την απόφασή της την Παρασκευή εξηγώντας πώς υιοθέτησε το θετικό αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας σε ουδέτερο περιβάλλον κινδύνου στην χώρα μας, το οποίο ενεργοποιείται σε πρώιμο στάδιο του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κύκλου, όταν οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι δεν είναι ούτε υποτονικοί ούτε ιδιαίτερα αυξημένοι. Ωστόσο ας σημειωθεί πως υπάρχουν.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις επιθυμίες του SSΜ που θέλει τη μη χαλάρωση των τραπεζών καθώς οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν δεν είναι πλήρως μετρήσιμοι, ωστόσο υπάρχουν και είναι σοβαροί και ενδέχεται να εκδηλωθούν.

Ποιους κινδύνους καλύπτει

Ως τέτοιους η εποπτική αρχή εννοεί κυρίως των γεωπολιτικό κίνδυνο αλλά και τον κίνδυνο κλίματος, που φαίνεται να είναι κίνδυνοι σημαντικοί και θα επηρεάσουν στο μέλλον το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας.

Η εφαρμογή του συντελεστή του αποθέματος μπαίνει πάνω στο σταθμισμένο ενεργητικό των τραπεζών που ανέρχεται σε 160 δισ. ευρώ επί τον συντελεστή 0,25%.

Το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας (CCyB) έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της προκυκλικότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όταν ο κυκλικός συστημικός κίνδυνος κρίνεται ότι αυξάνεται, τα ιδρύματα θα πρέπει να συσσωρεύουν κεφάλαια για να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας που ενισχύουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα σε περιόδους στρες, όταν πραγματοποιούνται ζημίες.

Ας σημειωθεί πως η χώρα μας πρέπει να συνυπολογίσει τον γεωπολιτικό κίνδυνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα πρέπει να συνυπολογίσει άμεσα και τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη: