Έτοιμο από κάθε άποψη είναι το σχέδιο νόμου του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» από την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Η μεγάλη διαφορά από τα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα είναι η νέα κατηγορία που εντάσσεται στο πρόγραμμα και θα αφορά στα πολύ φτωχά νοικοκυριά δηλαδή «στους πραγματικά μη έχοντες» όπως μας τόνισε κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου.
Όπως είχε γράψει η «Αξία» και το radar.gr στις 30 Ιουνίου και στις 3 Ιουλίου, για την ένταξη στο πρόγραμμα θα συνυπολογίζονται με ειδικά κοινωνικά κριτήρια οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ΑΜΕΑ, τα εξαρτώμενα μέλη και οι μονογονεϊκές οικογένειες και μάλιστα κατά προτεραιότητα.
Επίσης θα συνυπολογίζονται ο βαθμός εξοικονόμησης ενέργειας, η παλαιότητα της κατασκευής, οι περιοχές με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επιδοτούνται με μόρια, η ενεργειακή κλάση του κτιρίου που διέθετε πριν την ένταξη του στο πρόγραμμα το εισόδημα σε συνδυασμό και με τις φθορές λόγω έκτακτων περιστατικών (πχ πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί).
Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.
Τα κριτήρια ένταξης που αλλάζουν είναι:
Α) καταργείται η χρονική προτεραιότητα υποβολής αιτήσεων ως κριτήριο για την υπαγωγή αιτήσεων στο πρόγραμμα και η προτεραιότητα δίνεται στους «μη έχοντες» ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής.
Β) συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων των νοικοκυριών, με βάση ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια.
Γ) νέο ψηφιακό σύστημα αξιολόγησης και κατάταξης των αιτήσεων.
Δ) θα παραμείνει με σημαντικές βελτιώσεις ως κριτήριο χρηματοδότησης η αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες των κτιρίων.
«Στις κατηγορίες με τα εισοδηματικά κριτήρια και τα αντίστοιχα ποσοστά ενίσχυσης προστίθεται και μία ακόμη. Η έκτη κατηγορία θα αφορά τα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ. Αυτοί οι δικαιούχοι θα απολαμβάνουν και την υψηλότερη ενίσχυση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέρχεται στο 65% επί των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών» μας λέει το κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ και συνεχίζει: «αλλά και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός θα στα 50.000 ευρώ, ώστε να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Για φέτος μάλιστα ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν 50.000».
Ενεργιακά και κοινωνικά κριτήρια
Πρόσφατα η γενική γραμματέας Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του ΤΕΕ είχε περιγράψει τις κεντρικές αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: «Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τρεις κλάσεις. Επίσης καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα. Παράλληλα θα υπάρχει ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης».
Εξειδικεύοντας τα θέματα αυτά, τεχνοκράτης του ΥΠΕΝ που συμμετέχει στην κατάρτιση της νομοθετικής ρύθμισης, λέει χαρακτηριστικά πως «τα τεχνικά κριτήρια θα είναι αυξημένη εξοικονόμηση, βαθμοημέρες βελτίωσης, και τελική ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Στον αντίποδα τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους μακροχρόνια ανέργους, τους ΑΜΕΑ, τα εξαρτώμενα μέλη και φυσικά τις μονογονεϊκές οικογένειες».
Διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος
Στο πρόσφατο συνέδριο η κ. Σδούκου πρόσθεσε πως «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει, ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες ενώ θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων».
Τέλος αποκάλυψε πως «για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται».