Στα όσα χρόνια παρακολουθώ το χώρο της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των τραπεζών και του Χρηματιστηρίου, έχω διαπιστώσει, όπως φαντάζομαι και όλοι οι παλαιότεροι, ότι, όταν αρχίζουν “βαριά” χαρτιά να πέφτουν, αμέσως καταφθάνουν εκθέσεις, οι οποίες πολύ αναλυτικά και πειστικά καταγράφουν τις θετικές προοπτικές αυτών των χαρτιών!

Σε κάποιες περιπτώσεις, για να μην είμαι απόλυτος, αργούν οι παρόμοιες εκθέσεις μερικές ημέρες, αλλά όχι από ολιγωρία, όπως σωστά υποθέσατε.

Η αγορά γνωρίζει, όπως άλλωστε έχει καταγράψει έγκαιρα και η στήλη, ότι οι ξένοι είναι κατ’ εξοχήν πωλητές τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο.

Αλλά, οι ξένοι ποντάρουν σε νέες υπεραξίες από τις ελληνικές τράπεζες, γιατί γνωρίζουν ότι η αποεπένδυση του δημοσίου θα γίνει έτσι κι αλλιώς και ότι τα έσοδά τους θα ενισχυθούν και από κυβερνητικές αποφάσεις, με τελευταία τη χθεσινή περί αγοραπωλησιών ακινήτων, ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ πλέον και όχι με ΜΕΤΡΗΤΑ.

Αυτή τη στιγμή θυμίζω, η Εθνική τράπεζα έχει στήριγμα μεγάλο το Δημόσιο και πιθανότατα θα συνεχίσει να το έχει αλλά με μικρότερο του σημερινού ποσοστό.

Η Eurobank έχει μεγαλομέτοχο τον Πρεμ Γουάτσα και άλλους ιδιώτες.

Η Πειραιώς έχει επίσης δύο τρία ισχυρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Και η Alpha Bank, έχει μάνατζμεντ, αλλά όχι ισχυρό ιδιώτη μέτοχο, με τον Χόλντερμαν να κατέχει ποσοστό κοντά στο 9% κατά τις πληροφορίες και να φλερτάρει άμεσα με την απόκτηση και του 9% του ΤΧΣ, οπότε και αυτή θα αποκτήσει τα απαιτούμενα “προνόμια” των υπολοίπων

Διαβάστε ακόμη: